ΗΠΑ κατά Ε.Ε. για τους φόρους της Apple

ΗΠΑ κατά Ε.Ε. για τους φόρους της Apple

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Ουάσιγκτον και Βρυξελλών με αφορμή τους μη καταβληθέντες φόρους της Apple από ευρωπαϊκές της δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι Financial Times, με μια σπάνια για τα διπλωματικά δεδομένα κίνηση, το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποίησε τις Βρυξέλλες ότι «αναδεικνύονται σε υπερεθνική οικονομική υπηρεσία, η οποία απειλεί τις διεθνείς συμφωνίες για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις». Η επίκριση συμπίπτει με το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκληρώνει την έρευνα για να διαπιστώσει εάν η Ιρλανδία εκχώρησε ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς στην Apple, με αποτέλεσμα ο αμερικανικός κολοσσός να αποφύγει την καταβολή πολλών δισ. ευρώ σε φόρους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεμονωμένη υπόθεση στο πλαίσιο της ευρείας εκστρατείας της Κομισιόν για την πάταξη της φοροαποφυγής στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η ετυμηγορία αναμένεται τον Σεπτέμβριο. Η αμερικανική κυβέρνηση είχε εκφράσει την ενόχλησή της και λίγους μήνες πριν, όταν ισχυρίστηκε δημοσίως ότι οι Βρυξέλλες «δημιουργούν αθέμιτο και δυσάρεστο προηγούμενο και στοχοποιούν αμερικανικούς ομίλους». Στην τωρινή περίπτωση και σε έγγραφο του οποίου έχουν γνώση οι Financial Τimes και συντάχθηκε κατ’ εντολήν του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου αναφέρεται: «Η μεταστροφή στην προσέγγιση (της Κομισιόν) φαίνεται ότι επεκτείνει τον ρόλο της πέραν της εφαρμογής της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού και κρατικής βοήθειας σε ένα είδος υπερεθνικής οικονομικής αρχής, η οποία μπορεί και αναθεωρεί τις εθνικές αποφάσεις επί της φορολογίας. Η αρμόδια Ευρωπαία επίτροπος σε θέματα Ανταγωνισμού Μ. Βεστάγκερ έχει ήδη δώσει εντολή στην Ολλανδία να ανακτήσει αναδρομικούς φόρους 20-30 εκατ. ευρώ από τις εκεί δραστηριότητες της επίσης αμερικανικής Starbucks, ενώ ανάλογο ποσόν καλείται να ανακτήσει και το Λουξεμβούργο από την ιταλοαμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία FiatChrysler Automobiles. Επιπροσθέτως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει τις έρευνές της σχετικά με το φορολογικό καθεστώς στο οποίο υπάγονταν οι δραστηριότητες της επίσης αμερικανικής Amazon, του κολοσσού στο ηλεκτρονικό λιανεμπόριο. Τέλος, αναφέρεται στους FT ότι προ καιρού η επιτροπή χρηματοπιστωτικών υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας είχε ζητήσει από τον Τζακ Λιου να εξετάσει την πιθανότητα διπλής φορολόγησης των ευρωπαϊκών εταιρειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή