Συμφωνίες «αποσιώπησης» υπογράφουν εργαζόμενοι στις ΗΠΑ

Συμφωνίες «αποσιώπησης» υπογράφουν εργαζόμενοι στις ΗΠΑ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tα τελευταία χρόνια, μεγάλες αμερικανικές εταιρείες σε διάφορους κλάδους, όπως oι τράπεζες Wells Fargo και Fifth Third Bank και η Advanced Micro Devices (ΑΜD) στην υψηλή τεχνολογία, έχουν συνάψει συμφωνίες εμπιστευτικότητας, οι οποίες έχουν στόχο να «φιμώσουν» πρώην εργαζομένους τους. Πέντε Αμερικανοί δικηγόροι εκτιμούν ότι οι συμφωνίες αυτές για την τήρηση απορρήτου πιθανώς και να παραβιάζουν τη νομοθεσία στις ΗΠΑ, η οποία αφορά την προστασία όσων εργαζομένων αποκαλύψουν ένοχα μυστικά των εταιρειών τους. Συγκεκριμένα, τονίζουν ότι αυτές οι συμφωνίες εμποδίζουν υπαλλήλους να διατυπώσουν τις ανησυχίες τους για πρακτικές της εταιρείας και έχουν ομοιότητες με όσες συνάπτονται από άλλες επιχειρήσεις και παρακάμπτουν νομοθεσίες. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters εξέτασε συμφωνίες τήρησης εχεμύθειας από το 2012 έως το 2015 και αφορούσαν υπαλλήλους που αποχωρούσαν. Αυτό που έγινε αντιληπτό ήταν ότι περιόριζαν τη δυνατότητά τους να λαμβάνουν χρήματα ως απόρροια κρατικών ερευνών στους πρώην εργοδότες τους.

Ορισμένες διατυπώσεις στις συμφωνίες εμπιστευτικότητας παραβιάζουν διατάξεις που υιοθετήθηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) το 2011. Στο πλαίσιο αυτό απαγορεύονται οι απόπειρες των επιχειρήσεων να «φιμώσουν» ευαισθητοποιημένους και τολμηρούς υπαλλήλους τους. Εν τω μεταξύ, από πέρυσι η SEC έχει εξετάσει τέσσερις συγκεκριμένου είδους συμφωνίες, οι οποίες επιβάλλουν άκρα μυστικότητα σε εργαζομένους και τους απαγορεύουν να συζητούν εσωτερικές παρατυπίες. Πριν από λίγες ημέρες η Επιτροπή ανακοίνωσε πως θα κινηθεί δικαστικά εναντίον δύο εταιρειών, οι οποίες ζητούσαν από απερχόμενα στελέχη τους να αποστούν του δικαιώματος να ζητήσουν αποζημιώσεις από το αμερικανικό δημόσιο κατά τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία. Πρόκειται για τις Health Net και ΒlueLinx, οι οποίες ήρθαν σε εξωδικαστικό διακανονισμό με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, χωρίς, ωστόσο, οι ίδιες να παραδεχθούν την ενοχή τους ή να την αρνηθούν και κατέβαλαν υψηλά πρόστιμα.

Σχολιάζοντας την πρακτική των επιχειρήσεων, ο Τζόρνταν Τόμας, δικηγόρος της Labaton Sucharow, η οποία αναλαμβάνει την υπεράσπιση υπαλλήλων που έκαναν αποκαλύψεις, επισημαίνει: «Η διατύπωση στις συμφωνίες των Fifth Third Bank, Wells Fargo και Advanced Micro Devices στόχο έχει να αποτρέψει τους υπαλλήλους να δημοσιοποιήσουν εταιρικές παρατυπίες και σφάλματα». Τέλος, σε αντίστοιχα σχόλια προχώρησε και ο δικηγόρος Ντέιβιντ Μάρσαλ της Katz, Marshall & Banks, θεωρώντας πως οι συμφωνίες τήρησης εχεμύθειας λειτουργούν ως εργαλείο παρεμπόδισης υπαλλήλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή