Η «φούσκα» των ομολόγων οδηγεί… στα μετρητά

Η «φούσκα» των ομολόγων οδηγεί… στα μετρητά

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφή προειδοποίηση προς τους επενδυτές να αποφύγουν τα ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις απηύθυνε ο Πολ Σίνγκερ, ιδρυτής και πρόεδρος του hedge fund Elliott Management και γνωστός για τη μακροχρόνια διαμάχη του με την Αργεντινή. Προβλέπει πως το τέλος της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στην αγορά ομολόγων θα είναι «αιφνιδιαστικό, ξαφνικό, έντονο και μεγάλο». Την ίδια στιγμή ο οίκος S&P προειδοποιεί πως τα αρνητικά επιτόκια γυρίζουν την κοινωνία… στα μετρητά.

Σύμφωνα με το δίκτυο CNBC, ο Πολ Σίνγκερ εφιστά την προσοχή των επενδυτών στην κατάσταση της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων όπου υπάρχουν ομόλογα αξίας 13 τρισ. δολαρίων με αρνητικές αποδόσεις. Χαρακτηρίζει την κατάσταση αυτή «τη μεγαλύτερη φούσκα ομολόγων στην παγκόσμια ιστορία» και επισημαίνει πως η κατοχή τέτοιων επενδυτικών εργαλείων εγκυμονεί «κίνδυνο σοβαρού πλήγματος ή και θανάτου για το κεφάλαιό σας!». Τονίζει πως το δικό του hedge fund έχει αυξήσει τις θέσεις του σε χρυσό και εξακολουθεί να διαβλέπει ευκαιρίες στα ομόλογα των ενεργειακών εταιρειών. Σημειωτέον ότι ο δείκτης Barclays Multiverse, ένας από τους ευρύτερους της αγοράς ομολόγων, διολίσθησε στις αρχές του καλοκαιριού στα χαμηλότερα επίπεδα της ιστορίας του και δη στο 1,4%. Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Ιαπωνίας, Γερμανίας και Ελβετίας βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος.

Οπως επισημαίνει η S&P, σχεδόν 500 εκατ. άτομα ζουν σε χώρες των οποίων το χρέος έχει αρνητικές αποδόσεις και αυτό ενδέχεται να προκαλέσει την επιστροφή των κοινωνιών τους στην εποχή των μετρητών. Μιλώντας στο CNBC, ο Αντριου Παρανθολέν, επικεφαλής της S&P την Ιαπωνία, είπε ότι πολλά νοικοκυριά επιλέγουν να διατηρούν τις οικονομίες τους κάτω από στρώματα ή σε χρηματοκιβώτια. Σύμφωνα με τον ίδιο, «αν τα αρνητικά επιτόκια αρχίζουν να εφαρμόζονται όχι μόνον στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αλλά και στην ευρύτερη οικονομία, αυτή θα μετατραπεί σε οικονομία μετρητών, κάτι που θα σημάνει αύξηση του κόστους των συναλλαγών και του κινδύνου των ληστειών». Προεξόφλησε πως θα επωφεληθούν ορισμένοι κλάδοι, όπως οι υπηρεσίες ασφάλειας κατοικιών και οι κατασκευαστές χρηματοκιβωτίων.

Οπως τονίζει ο Τζον Κίνγκστον, διευθυντής τμήματος διεθνών αγορών της S&P, «τα αρνητικά επιτόκια κάποτε θεωρούνται ως μια ριζοσπαστική στρατηγική επιλογή ή ακόμη και ένα μαθηματικά απίθανο ενδεχόμενο. Δεδομένου, όμως, ότι άλλα εργαλεία τόνωσης της οικονομίας έχουν περιορισμένο αντίκτυπο ή χαρακτηρίζονται «πολιτικά αδιανόητα», ορισμένες από τις σημαντικότερες οικονομίες του κόσμου στρέφονται στα αρνητικά επιτόκια για να αναστηθούν από την ημιθανή κατάστασή τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή