H νομισματική πολιτική της Fed στο επίκεντρο της προσοχής των αγορών

H νομισματική πολιτική της Fed στο επίκεντρο της προσοχής των αγορών

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ομιλία της επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν το απόγευμα της Παρασκευής βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των αγορών για πιθανές ενδείξεις σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων στο άμεσο μέλλον. Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης για τη νομισματική πολιτική (26-27 Ιουλίου), που δημοσιεύτηκαν στα μέσα Αυγούστου, έδειξαν ότι τα μέλη της επιτροπής είναι διχασμένα. Αν και σε γενικές γραμμές συμφώνησαν ότι η βελτίωση των χρηματοοικονομικών αγορών μετά το Brexit και η συνεχιζόμενη βελτίωση της αγοράς εργασίας έχουν περιορίσει την αβεβαιότητα για τις προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ, ορισμένοι υποστήριξαν ότι η Fed θα πρέπει να διατηρήσει επιφυλακτική στάση. Συγκεκριμένα υιοθέτησαν την άποψη ότι η Fed θα πρέπει να αναμένει περαιτέρω στοιχεία για να αξιολογήσει πιο εμπεριστατωμένα τη δυναμική της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας και την προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες προς τον στόχο του 2,0%, πριν αποφασίσει να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων. Εν αναμονή της ομιλίας Γέλεν, η ισοτιμία ευρώ/δολ. κυμαινόταν το πρωί της Παρασκευής οριακά χαμηλότερα από το 1.1300, έχοντας υποχωρήσει από το υψηλό 1.1354 που καταγράφηκε την πρώτη ημέρα της εβδομάδας.

Βασικός παράγοντας για τη μερική ενδυνάμωση του δολαρίου αποδείχθηκαν οι δηλώσεις αξιωματούχων της Fed που ενίσχυσαν τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων στο άμεσο μέλλον, ενδεχομένως και στην επόμενη συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική που είναι προγραμματισμένη για τις 20 και τις 21 Σεπτεμβρίου. Πράγματι, τα στοιχεία Ιουλίου για τις θέσεις απασχόλησης εκτός γεωργικού τομέα, που δημοσιεύθηκαν λίγες ημέρες μετά την τελευταία συνεδρίαση της Fed, αποδείχθηκαν ισχυρότερα από τα αναμενόμενα, ενώ τα στοιχεία για το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου έδειξαν ότι η καταναλωτική δαπάνη παραμένει βασική κινητήριος δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης, καταγράφοντας τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης από το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Επιπρόσθετα, τα στοιχεία για τις πωλήσεις κατοικιών και διαρκών αγαθών, που δημοσιεύθηκαν την εβδομάδα που διανύσαμε, ενίσχυσαν την άποψη για περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο. Με την προσοχή της αγοράς να είναι στραμμένη στη νομισματική πολιτική της Fed, τα στοιχεία για τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών ΡΜΙ Αυγούστου της Ευρωζώνης, που φανέρωσαν ότι η οικονομία δείχνει ανθεκτικότητα στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Βρετανίας για έξοδο από την Ε.Ε., δεν κατάφεραν να προσδώσουν νέα ώθηση στο ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή