Κινέζος μεγιστάνας θέλει να αγοράσει το Χόλιγουντ

Κινέζος μεγιστάνας θέλει να αγοράσει το Χόλιγουντ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Ιανουάριο κατέβαλε 3,5 δισ. δολάρια για να εξαγοράσει το αμερικανικό κινηματογραφικό στούντιο Legendary Entertainment και τώρα ο πλουσιότερος Κινέζος θέτει στο στόχαστρό του ένα από τα έξι μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ. Φιλοδοξία του να μεταφέρει την τεχνογνωσία της αμερικανικής χολιγουντιανής βιομηχανίας στην Κίνα, όπως ο ίδιος δηλώνει στο Reuters.

Πρόκειται για τον Γουάνγκ Τζιανλίν, πρόεδρο του ομίλου Νταλιάν Γουάντα, που φέτος προστέθηκε στις εταιρείες του Fortune Global 500. Προσφάτως εξαγόρασε δύο εταιρείες του Χόλιγουντ έναντι ενός δισ. δολ. εκάστη. Μεθοδεύει έτσι την επίτευξη του επόμενου στόχου του και σύμφωνα με το Reuters, έχει επαφές με τη Viacom για την εξαγορά του μεριδίου της στην Paramount Pictures, ένα από τα έξι μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο του Χόλιγουντ. «Ενδιαφερόμαστε όχι μόνον για την Paramount αλλά για όλα τα στούντιο και αν κάποιο από αυτά είναι πρόθυμο να περιέλθει στον έλεγχό μας, θα μας ενδιέφερε», τονίζει ο Γουάνγκ, αναφερόμενος στις Twentieth Century Fox, Warner Brothers, Walt Disney, Univesal Pictures και Columbia.

Η διείσδυση του ομίλου Νταλιάν Γουάντα και μέσω αυτού της κινεζικής βιομηχανίας θεάματος στο Χόλιγουντ είναι ήδη πολύπλευρη. Ο όμιλος Νταλιάν Γουάντα ηγείται σειράς κινεζικών επιχειρήσεων που επενδύουν στο Χόλιγουντ. Σε αυτές συγκαταλέγεται η Fosun International που έχει επενδύσει στη Studio 8, μια εταιρεία παραγωγής ταινιών, την οποία ίδρυσε πρώην στέλεχος της Warner Brothers όπως και η κινεζική Huayi Brothers Media Corp. Η εταιρεία αυτή παράγει ταινίες μαζί με το στούντιο STX Entertainment, στο οποίο έχει επενδύσει η κινεζική εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Hony Capital. Ο όμιλος Γουάντα έχει εκφράσει την πρόθεση να αρχίσει να επενδύει από το 2017 σε κινηματογραφικά στούντιο που παράγουν τις ταινίες με μεγάλη εμπορική επιτυχία.

«Δίκτυο» αιθουσών

Ο όμιλος Νταλιάν Γουάντα, που ξεκίνησε ως όμιλος κατασκευαστικών στη βορειοανατολική πόλη Νταλιάν, στοχεύει επίσης στο να δημιουργήσει το μεγαλύτερο δίκτυο κινηματογραφικών αιθουσών στον κόσμο. Οπως τονίζει ο Γουάνγκ, ιδρυτής και πρόεδρος του ομίλου, όταν θα έχει ολοκληρώσει την εξαγορά των κινηματογραφικών αιθουσών Odeon & UCI Cinemas Group στο Λονδίνο και Carmike Cinemas Inc στις ΗΠΑ, ο κινεζικός όμιλος θα ελέγχει το 15% των παγκόσμιων εσόδων από πωλήσεις εισιτηρίων. Ισως επιτύχει, έτσι, τον στόχο του να ελέγξει το 20% πριν από το 2020.

Ο Γουάνγκ που έχει, άλλωστε, αγοράσει την ελβετική εταιρεία προώθησης αθλητικών ειδών Infront Sports & Media AG και τη World Triathlon Corp μητρική της αλυσίδας «Ironman», τονίζει πως ενδιαφέρεται κατά κύριο λόγο να αποκτήσει εταιρείες ψυχαγωγίας και αθλητικών ειδών σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Προειδοποιεί, ωστόσο, πως είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των επενδυτών που κατακλύζουν την «καυτή» αγορά του κινηματογράφου. «Τα περισσότερα χρήματα που επενδύονται στην Κίνα ακόμη και στην παγκόσμια βιομηχανία κινηματογράφου, είναι ανόητες επενδύσεις και μόνον λίγα από αυτά επενδύονται έξυπνα», σχολιάζει ο Γουάνγκ. Προβλέπει, έτσι, πως κάποιοι επενδυτές θα χάσουν, καθώς η κινεζική βιομηχανία κινηματογράφου επιβραδύνεται σε ανάπτυξη κάτω του 10% ή ακόμη και 8% φέτος. Και καταλήγει να επικαλεσθεί τον Γουόρεν Μπάφετ πως «όταν υποχωρήσει η παλίρροια, τότε βλέπειες ποιος κολυμπούσε γυμνός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή