Μικρός προς το παρόν ο αντίκτυπος του Brexit στη βρετανική οικονομία

Μικρός προς το παρόν ο αντίκτυπος του Brexit στη βρετανική οικονομία

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κεντρικοί δρόμοι των πόλεων της Βρετανίας είναι γεμάτοι με καταναλωτές που κάνουν τα ψώνια τους μολονότι έχει προηγηθεί η απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ε.Ε. Οι μεγάλες επιχειρήσεις αναφέρουν πολύ περιορισμένες ενδείξεις πτώσης στην οικονομική τους δραστηριότητα, ενώ δεν λείπουν και κάποιες εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας που μιλούν για τη μετά το Brexit άνοδο της οικονομίας.

Μεταξύ οικονομολόγων επικρατεί η άποψη ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί πώς θα επηρεάσουν τη Βρετανία τα χρόνια αβεβαιότητας που θα ακολουθήσουν, αλλά παράλληλα ενισχύεται η άποψη ότι η χώρα μπορεί να αποφύγει την ύφεση που φαινόταν πιθανή μόλις πριν από δύο εβδομάδες. Εστω και πρόωρη, η αισιοδοξία των ημερών έρχεται σε αντίθεση με τις προ του δημοψηφίσματος προειδοποιήσεις του πρώην πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, πως το Brexit θα θέσει μια «βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας». Τον Αύγουστο οι λιανικές πωλήσεις αντέστρεψαν σε μεγάλο βαθμό την πτώση των πρώτων ημερών μετά το δημοψήφισμα και οι έμποροι αναφέρουν πως οι πωλήσεις τους ήταν οι υψηλότερες των τελευταίων έξι μηνών χάρη και στις παραγγελίες από το εξωτερικό. Επίσης τον Ιούλιο μειώθηκαν αιφνιδιαστικά οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας.

Πριν από το δημοψήφισμα, το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών προειδοποιούσε πως το Brexit θα επιφέρει αύξηση του κόστους αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων και συνεπώς διολίσθηση της οικονομίας σε ύφεση όπως και πτώση των τιμών των μετοχών. Ωστόσο, οι δανειολήπτες σχεδόν των μισών στεγαστικών δανείων επωφελούνται από τη μείωση των επιτοκίων που αποφάσισε η Τράπεζα της Αγγλίας στις 4 Αυγούστου, ενώ οι μετοχές βρετανικών εταιρειών έχουν σημειώσει άνοδο. Ορισμένες εφημερίδες που υποστήριξαν την έξοδο από την Ε.Ε. σπεύδουν να χαιρετίσουν τις εξελίξεις, όπως η Daily Express που θριαμβολογούσε προ ημερών «όσοι υποστήριζαν την παραμονή την Ε.Ε. έκαναν λάθος!, η Βρετανία του Brexit γνωρίζει ανάπτυξη!».

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι, όμως, δεν συμμερίζονται αυτή την ευφορία και επισημαίνουν πως οι θετικές ενδείξεις ίσως δεν λένε παρά ελάχιστα για τη μακροπρόθεσμη εικόνα της οικονομίας που θα πρέπει να αντέξει τη μακροχρόνια αβεβαιότητα, καθώς η Βρετανία θα εγκαταλείπει την Ε.Ε. Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, δεν σκοπεύει να ενεργοποιήσει φέτος το άρθρο 50, ώστε να αρχίσει επισήμως συνομιλίες με την Ε.Ε. για τους όρους της εξόδου και τη μελλοντική εμπορική της σχέση μαζί της. «Το γεγονός ότι η Βρετανία έχει αποφύγει μια άμεση κρίση δεν μας λέει πολλά για το μέλλον» εκτιμά ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής της ομάδας οικονομολόγων της τράπεζας Berenberg. Ο εν λόγω οικονομολόγος εκτιμά πως η Βρετανία μπορεί να αποφύγει τον τεχνικό ορισμό της ύφεσης, δηλαδή τα δύο συναπτά τρίμηνα μείωσης του ΑΕΠ της.

Την ίδια στιγμή έρευνες μεταξύ επιχειρήσεων και ορισμένοι δείκτες σχετικοί με την κατεύθυνση του πληθωρισμού εμπνέουν προβληματισμό. Οι πληθωριστικές πιέσεις στα εργοστάσια, που θα μεταφερθούν στις τιμές καταναλωτή, έχουν ενταθεί καθώς υποχώρησε η στερλίνα μετά το δημοψήφισμα. Υπονομεύουν, έτσι, την αγοραστική δύναμη που θα έχουν στο μέλλον οι Βρετανοί. Και μολονότι οι τελευταίες έρευνες καταδεικνύουν ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, παράγοντες των εταιρειών δημοσκοπήσεων προειδοποιούν για το ενδεχόμενο να αντιστραφεί η τάση το επόμενο έτος.

Ο Τσαρλς Γκούντχαρτ, πρώην στέλεχος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής στην Τράπεζα της Αγγλίας, επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα στοιχεία για καίριους τομείς της οικονομίας όπως είναι οι επενδύσεις, τα αποθέματα των επιχειρήσεων και ο κατασκευαστικός κλάδος. Κι ενώ οι οικονομολόγοι παραμένουν απαισιόδοξοι, έχει επικρατήσει ευφορία στις αγορές. Οι επενδυτές ετοιμάζονταν για ένα σοκ μετά το Brexit, αλλά ο δείκτης FTSE 100 των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης στην αγορά του Λονδίνου έχει σημειώσει συνολική άνοδο 8% μετά το δημοψήφισμα. Τον έχουν ενισχύσει τα κέρδη των εταιρειών στο εξωτερικό, καθώς επωφελούνται από την υποτίμηση της στερλίνας. Αλλά και ο FTSE 250 που επικεντρώνεται περισσότερο στις εγχώριες εταιρείες μεσαίου μεγέθους έχει ενισχυθεί κατά περίπου 5%.

Μεγάλες εταιρείες όπως οι John Lewis, Next, Adecco και BMW αναφέρουν πως έχουν ελάχιστα επηρεαστεί από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ορισμένες άλλες εταιρείες που προσφέρουν πολλές θέσεις εργασίας όπως, για παράδειγμα, η αυτοκινητοβιομηχανία Nissan, δηλώνουν πως οι επενδύσεις τους στη Βρετανία θα εξαρτηθούν από τις εμπορικές συμφωνίες που θα υπογράψει με άλλες χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή