Η κινεζική οικονομία κινδυνεύει από κρατικές εταιρείες «ζόμπι»

Η κινεζική οικονομία κινδυνεύει από κρατικές εταιρείες «ζόμπι»

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κρατικές επιχειρήσεις της Κίνας αναλογεί το 66,5% των αθετήσεων ή των στάσεων πληρωμών δανείων και άλλων υποχρεώσεων μέχρι στιγμής φέτος, γράφει σήμερα η εφημερίδα China Securities Journal, επικαλούμενη κυβερνητικά στοιχεία. Αν και μόλις έξι κρατικές επιχειρήσεις κήρυξαν στάση πληρωμών των δανείων τους φέτος, το ποσό των οφειλών τους συνολικά υπερβαίνει τα 16,5 δισ. γουάν (2,47 δισ. δολάρια), επισημαίνει η εφημερίδα.

Η Επιτροπή Επίβλεψης και Διαχείρισης Κρατικών Πόρων (State-Owned Asset Supervision and Administration Commission, SASAC) θα εντείνει τους ελέγχους των οφειλών των εταιρειών το επόμενο τρίμηνο, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί ο κίνδυνος κήρυξης νέων στάσεων πληρωμών, πρόσθεσε η εφημερίδα, επικαλούμενη ένα στέλεχος της επιτροπής. Οι κινεζικές αρχές ενδέχεται να επιτρέψουν σε βιομηχανίες να μετατρέπουν τα χρέη τους σε πακέτα μετοχών από τον επόμενο μήνα και η κινεζική κυβέρνηση βάζει αυτό το διάστημα τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιό της γι’ αυτό, σύμφωνα με την China Securities Journal.

Το χρέος αναδεικνύεται σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Κίνα: το σύνολο των οφειλών ανήλθε στο 250% του ΑΕΠ πέρυσι. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε τον Ιούνιο ότι το υψηλό χρέος των κινεζικών επιχειρήσεων –υπολογίζεται ότι ισοδυναμεί με το 125% του ΑΕΠ– μπορεί να υπονομεύσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας εάν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπισή του.

Η Κίνα εξαρτάται όλο και περισσότερο από συχνά υπερδιογκωμένες και αναποτελεσματικές κρατικές επιχειρήσεις για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη, καθώς οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώνονται με ταχύτητα, γεγονός που εγείρει αμφιβολίες για το κατά πόσον θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Αξιωματούχοι επιμένουν ότι το σχέδιο για τη μετατροπή οφειλών σε μετοχές δεν θα χρησιμοποιηθεί για να παραμείνουν ανοιχτές οι λεγόμενες εταιρείες-«ζόμπι», επιχειρήσεις που δεν θα επιβίωναν χωρίς τη στήριξη των τραπεζών και της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή