Διχάζει Γερμανία – Κομισιόν η ελεύθερη ζώνη εμπορίου με ΗΠΑ

Διχάζει Γερμανία – Κομισιόν η ελεύθερη ζώνη εμπορίου με ΗΠΑ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εχουν αποτύχει εκ των πραγμάτων οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ, διότι εμείς οι Ευρωπαίοι δεν θέλαμε να ενδώσουμε στις απαιτήσεις των Αμερικανών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και αντιπρόεδρος στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Στον ραδιοφωνικό σταθμό ΖDF ανακοινώθηκαν προχθεσινές δηλώσεις του κ. Γκάμπριελ, ο οποίος προσθέτει πως το Brexit μπορεί να αποβεί καταστροφικό για την Ε.Ε. Η συγκυρία είναι αρκετά κρίσιμη, επειδή στις 22 Σεπτεμβρίου πρόκειται να συναντηθούν οι υπουργοί Εμπορίου της Ε.Ε. για να συζητήσουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ) με τις ΗΠΑ.

Η Κομισιόν αντέδρασε και τόνισε πως έχει λάβει ομόφωνη εντολή από τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. για τη σύναψη της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, απάντησε πως «οι διαδικασίες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη». Οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών «βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο και έχουμε ετοιμάσει προτάσεις για όλα σχεδόν τα κεφάλαια, ενώ έχουμε μια καλή αίσθηση του πλαισίου που θα κινηθεί η μελλοντική συμφωνία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Λίνας Λινκεβίτσιους, είπε πως μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ θα ωφελούσε και τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Κριτική για τις δηλώσεις του κ. Γκάμπριελ ασκήθηκε, επίσης, από εκπροσώπους διαφόρων κλάδων της γερμανικής οικονομίας, η οποία είναι η ισχυρότερη της Ευρωζώνης.

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γερμανών Βιομηχάνων (BDI), Ούρλιχ Γκρίλο, είπε πως εξεπλάγην από τον κ. Γκάμπριελ, ενώ η βιομηχανική ένωση (VDMA) και η ένωση αυτοκινητοβιομηχανιών (VDA) παρότρυναν το Βερολίνο να επιδείξει μεγαλύτερη δέσμευση στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Η απόρριψη αυτής της συμφωνίας από τον Σοσιαλδημοκράτη κ. Γκάμπριελ έρχεται σε αντίθεση με τη θετική στάση που τηρεί η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Φαίνεται πως υπάρχουν αντιθέσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών ενόψει και των εθνικών εκλογών το επόμενο έτος.

Οι θέσεις του κ. Γκάμπριελ δημοσιοποιούνται σε ένα διεθνές κλίμα εσωστρέφειας και προστατευτισμού, όπως καταδεικνύει η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ε.Ε. και η υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Εκπροσωπώντας το κόμμα των Ρεπουμπλικανών, ο κ. Τραμπ έχει δεσμευτεί πως θα καταγγείλει τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βορείου Αμερικής (NAFTA) και την Εμπορική Συμφωνία του Ειρηνικού (ΤΡΡ).

Οικονομικοί αναλυτές τονίζουν πως οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες, αν και μπορεί να μην έχουν επιτύχει εξ ολοκλήρου τους στόχους τους, έχουν περιορίσει το χάσμα μεταξύ των οικονομιών του ανεπτυγμένου και του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Δίχως αμφιβολία έχουν ανακύψει σοβαρά ζητήματα ως προς τη σύναψη της ΤΤΙ, ιδιαίτερα στον τομέα του περιβάλλοντος και της ασφάλειας των τροφίμων. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν προ τριετίας και επικριτές της συμφωνίας υποστηρίζουν πως εκχωρείται οικονομική ισχύς στις πολυεθνικές εις βάρος των καταναλωτών και των εργαζομένων. Στόχος των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον είναι η ολοκλήρωση των συνομιλιών μέχρι το τέλος της θητείας του νυν προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αλλά το Brexit περιπλέκει την κατάσταση, τονίζουν αναλυτές της αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή