Kινητήρες αεροσκαφών… made in China

Kινητήρες αεροσκαφών… made in China

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δική της κρατική βιομηχανία παραγωγής κινητήρων αεροπλάνων δημιούργησε η Κίνα, σε μια προσπάθεια να απεξαρτηθεί πλήρως από τους προμηθευτές της στη Δύση. Τα κινεζικά ΜΜΕ αναφέρονται στην κρατική Aero-Engine Group of China, που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση πολλών εταιρειών κατασκευής κινητήρων, με κεφάλαια ύψους 50 δισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 7,5 δισ. δολαρίων.

Η εν λόγω βιομηχανία θα παράγει κινητήρες τόσο για επιβατικά αεροσκάφη όσο και για στρατιωτικά. Επενδυτές στη νέα εταιρεία είναι αφενός το κινεζικό κράτος και αφετέρου η Βιομηχανία Αεροπορίας της Κίνας (AVIC), που παράγει στρατιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα και η Ομοσπονδία Βιομηχανιών Εμπορικών Αεροσκαφών της Κίνας (Comac), η μεγαλύτερη εγχώρια βιομηχανία παραγωγής επιβατικών αεροσκαφών, το γνωστότερο μοντέλο της οποίας είναι το αεροσκάφος C919.

Ανακοινώνοντας τη δημιουργία της νέας εταιρείας, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ μίλησε για «κίνηση στρατηγικής σημασίας» που, όπως διευκρίνισε, στοχεύει στο να προωθήσει τη φήμη της Κίνας ως παγκόσμιας δύναμης στην αεροναυπηγική. Η Κίνα παράγει ήδη δικά της αεροσκάφη αλλά έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες στην παρασκευή κινητήρων αεροσκαφών, καθώς προσπαθεί επί δεκαετίες να φτάσει τις διεθνείς προδιαγραφές στον τομέα. Ετσι αναγκάζεται να προμηθεύεται ώς τώρα κινητήρες για τα εμπορικά αεροσκάφη της από τις General Electric και United Technologies Pratt & Whitney, ενώ για τα στρατιωτικά χρησιμοποιεί κινητήρες ρωσικής παραγωγής.

Μέχρι στιγμής, η βιομηχανία πολιτικής αεροπορίας της Κίνας είναι εξαιρετικά κερδοφόρος. Το περασμένο έτος σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη στην ιστορία της και μέχρι το τέλος του 2016 αναμένεται να έχει ανακοινωθεί η δημιoυργία νέων αερομεταφορέων, ενώ οι υφιστάμενοι αερομεταφορείς ανακοινώνουν σειρά καινούργιων δρομολογίων. Τελευταία στη σειρά η αεροπορική εταιρεία Tianjin Airlines που έχει δημιουργηθεί από το 2009 και πριν από έξι ημέρες ανακοίνωσε τρία νέα δρομολόγια που θα πραγματοποιούνται τρεις φορές την εβδομάδα και θα συνδέουν την πόλη Τιαντζίν, τρίτη σε μέγεθος παραθαλάσσια πόλη της Κίνας, με τη Νέα Ζηλανδία. Σημειωτέον ότι από την Κίνα προέρχεται η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία τουριστών της Νέας Ζηλανδίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή