Η Κίνα δεν προτίθεται να υποτιμήσει το γουάν

Η Κίνα δεν προτίθεται να υποτιμήσει το γουάν

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O υφυπουργός Οικονομικών της Κίνας Ζου Γκουαντζιάου δήλωσε πως η κατάσταση της κινεζικής οικονομίας παραμένει σταθερή και δεν υπάρχει λόγος για μακροπρόθεσμη υποτίμηση του γουάν, παρά την αβεβαιότητα που διακρίνεται στη διεθνή οικονομική σκηνή. Η ισοτιμία του γουάν, δηλαδή του νομίσματος στην υπ’ αριθμόν 2 ισχυρότερη οικονομία του κόσμου μετά τις ΗΠΑ, είναι ζήτημα μείζονος σημασίας που επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές. «Τα οικονομικά μεγέθη της Κίνας είναι ικανοποιητικά. Δεν εγείρεται ζήτημα για μακροπρόθεσμη υποτίμηση του γουάν», είπε ο κ. Ζου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Κίνα θα καταφέρει να επιτύχει τον στόχο για ανάπτυξη τουλάχιστον 6,5% την περίοδο 2016-20.

Το Πεκίνο θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, προκειμένου να υλοποιήσει τους στόχους για την ανάπτυξη. Οπως τόνισε ο Κινέζος αξιωματούχος, η παγκόσμια οικονομία είναι αντιμέτωπη με διάφορες αβεβαιότητες λόγω του Brexit αλλά και λόγω της πορείας των αμερικανικών επιτοκίων. Ολη η προσοχή είναι στραμμένη στο ενδεχόμενο μιας αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Λόγω αυτού του σεναρίου, το γουάν υποχώρησε στο χαμηλό των τελευταίων έξι εβδομάδων τη Δευτέρα. Χθες κινήθηκε στα 6,68 ως προς το δολάριο, λίγο υψηλότερα από τη Δευτέρα. Στο παρελθόν, η Κίνα και οι ΗΠΑ είχαν κατ’ επανάληψη συγκρουστεί για την πολιτική του «φθηνού γουάν» του Πεκίνου, με την Ουάσιγκτον να επιρρίπτει ευθύνες στο Πεκίνο ότι διατηρεί τεχνηέντως χαμηλά την ισοτιμία του. Εκτοτε έχει ανατιμηθεί ως προς το δολάριο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή