Μεγαλύτερη μείωση ανέργων στη Γερμανία από την αναμενόμενη

Μεγαλύτερη μείωση ανέργων στη Γερμανία από την αναμενόμενη

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ιστορικό χαμηλό του 6,1% παρέμεινε το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία τον Αύγουστο, καταδεικνύοντας τις αντοχές της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη στο κλίμα σύγχυσης που πυροδοτήθηκε μετά το δημοψήφισμα για το Brexit. To χάσμα με την υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι πια ξεκάθαρο, εάν αναλογιστεί κανείς πως η συνολική ανεργία στα 19 κράτη-μέλη ανέρχεται στο 10,1% και ειδικά στην Ιταλία, μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες στη νομισματική ένωση, βρίσκεται στο 11,4%.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Εργασίας, ο προσαρμοσμένος αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 7.000 στα 2,675 εκατ. αντί προβλέψεων για υποχώρηση κατά μόνον 5.000 άτομα. Την ίδια ώρα τα θετικά στοιχεία για το λιανικό εμπόριο γεννούν προσδοκίες πως η αύξηση της εγχώριας ζήτησης θα αντισταθμίσει, έστω έως έναν βαθμό, τις όποιες επιπτώσεις από εξελίξεις στο εξωτερικό. Αναλυτικότερα, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 1,7% σε πραγματικούς όρους από τον Iανουάριο έως τον Ιούλιο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Το βρετανικό δημοψήφισμα έλαβε χώρα στις 23 Ιουνίου.

Υπάρχουν, ωστόσο, φόβοι πως η οικονομία θα έχει χάσει κάποια από τη δυναμική της μετά τον Ιούλιο. Το οικονομικό ινστιτούτο DIW υπολογίζει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί στο 0,3% το γ΄ τρίμηνο, εν μέρει λόγω Brexit. «Η γερμανική οικονομία θα εξακολουθήσει να στηρίζεται στην κατανάλωση που όμως δεν θα συνεχίζει να αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό», δήλωσε ο οικονομολόγος του DIW, Σίμον Γιούνκερ. Αισιόδοξος, εν τούτοις, είναι ο οικονομολόγος της KfW Bank, Γκέοργκ Ζέουνερ. «Το δημοψήφισμα του Brexit δεν επέφερε επιπτώσεις στη αγορά εργασίας». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας έφθασε στο 0,7% το β΄ τρίμηνο και στο 0,4% το γ΄ τρίμηνο. Αντίθετα, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 0,3% το β΄ τρίμηνο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή