Πτώση 30,3% εμφανίζει η τουριστική κίνηση στην Τουρκία

Πτώση 30,3% εμφανίζει η τουριστική κίνηση στην Τουρκία

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε απώλειες άνω των 10 εκατ. τουριστών οδηγείται η Τουρκία με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία για τη φετινή περίοδο, μια εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί, θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πετύχει για πρώτη φορά μετά το 2004 υψηλότερα νούμερα αφίξεων ξένων επισκεπτών από τη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε, χθες, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, ο αριθμός των αφίξεων ξένων τουριστών για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου στη γειτονική χώρα παρουσίασε πτώση κατά 30,3% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2015, φθάνοντας σε 14,2 εκατ. Hδη, για το επτάμηνο η Τουρκία κατέγραψε απώλειες 6 εκατ. ξένων τουριστών. Σχεδόν το 1/3 των απωλειών αυτών προέρχεται από τη ρωσική αγορά. Σε ό,τι αφορά τον Ιούλιο, οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 36,7% αγγίζοντας τα 3,5 εκατ. Υψηλές απώλειες είχε η γειτονική χώρα σχεδόν απ’ όλες τις αγορές. Ενδεικτικά, για το επτάμηνο οι αφίξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 25,6%, από τη Βρετανία κατά 29,2% και από τη Ρωσία κατά 89,2%. Μία από τις μικρότερες μειώσεις, κατά 20,9%, σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές αγορές είχε η Τουρκία από την Ελλάδα. Τελευταία φορά που η Ελλάδα εμφάνισε υψηλότερο αριθμό ξένων τουριστών έστω και κατά μερικές χιλιάδες ήταν το 2004 (14,2 εκατ. στο σύνολο). Η Τουρκία, αν διατηρηθεί ο ρυθμός της πτώσης πέριξ του 30%, θα επιστρέψει στα επίπεδα αφίξεων των ετών 2007-2008. Το 2015 η Ελλάδα είχε αφίξεις 26,1 εκατ. και η Τουρκία 36,2 εκατ. Η μεγάλη πτώση των αφίξεων στη γειτονική χώρα οφείλεται αφενός μεν στις διαδοχικές τρομοκρατικές επιθέσεις που υπέστη φέτος, αφετέρου στο επιχειρούμενο πραξικόπημα που έπληξε την εικόνα της στις ξένες αγορές.

Η Ελλάδα με τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής να κινούνται δυναμικά από τον Ιούλιο και μετά αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση των αφίξεων σε μονοψήφιο ποσοστό σε σχέση με πέρυσι. Πάντως, ήδη βάσει των στοιχείων του επταμήνου η χώρα μας κινείται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την Τουρκία, με τις οδικές και τις αεροπορικές αφίξεις να φθάνουν τα 15,3 εκατ. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου εμφάνισαν αύξηση κατά 6,4% (9,2 εκατ.) και οι οδικές πτώση κατά 4,8% (6,1 εκατ.). Τον Ιούλιο οι αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 9,1% και οι οδικές κατά 1,6%.

Ισπανία και Κύπρος

Εντυπωσιακή ανάπτυξη εμφανίζει φέτος και ο τουρισμός σε Ισπανία και Κύπρο, ενισχύοντας σημαντικά την οικονομία των δύο χωρών. Ειδικότερα, ο αριθμός των αφίξεων ξένων τουριστών στην Ισπανία για το επτάμηνο παρουσίασε αύξηση κατά 12,1% φθάνοντας σε 45,7 εκατ. Οι αφίξεις από τη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 16%, από τη Γερμανία κατά 11% και από την Ιταλία κατά 10,3%. Τον Ιούλιο οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 12,7%, ξεπερνώντας τα 9,5 εκατ. Στην Κύπρο ο αριθμός των διεθνών αφίξεων τουριστών για το επτάμηνο αυξήθηκε κατά 19,8%, υπερβαίνοντας τα 1,7 εκατ. Οι αφίξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 10,9%, από τη Βρετανία κατά 13,6% και από τη Ρωσία κατά 45%. Τον Ιούλιο οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 16,3%, φθάνοντας τις 482.132.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή