Λιγότερους από 100.000 μετανάστες τον χρόνο θέτει ως στόχο η Βρετανία

Λιγότερους από 100.000 μετανάστες τον χρόνο θέτει ως στόχο η Βρετανία

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καθαρή μετανάστευση στη Βρετανία μειώθηκε ελαφρά από το προηγούμενο έτος σε 327.000 τον Μάρτιο του 2016, αλλά παραμένει κοντά στα επίπεδα ρεκόρ που είχαν καταγραφεί προηγουμένως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την εθνική στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας και είναι τα πρώτα που δίδονται στη δημοσιότητα μετά την απόφαση των Βρετανών για το Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει δηλώσει ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αυτού δίνει ένα μήνυμα από τους Βρετανούς ψηφοφόρους ότι θέλουν να δουν μικρότερο αριθμό μεταναστών να εισέρχεται στη χώρα.

Το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών (ONS) της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι η μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 9.000, σε 327.000, τον φετινό Μάρτιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας ότι ο βασικότερος λόγος μετανάστευσης στη Βρετανία ήταν η εργασία. Το έτος πριν από τον Ιούνιο του 2015 η καθαρή μετανάστευση στη Βρετανία είχε φτάσει τον αριθμό ρεκόρ των 336.000 ανθρώπων, που ήταν περισσότερο από τριπλάσιος από τις «δεκάδες χιλιάδες» για τις οποίες είχε δεσμευθεί ο προκάτοχος της Μέι στην πρωθυπουργία Ντέιβιντ Κάμερον.

Η «δέσμευση» Κάμερον

Η Μέι, η οποία ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο μήνα, έχει επαναλάβει τη δέσμευση που είχε αναλάβει το 2010 ο Κάμερον ότι η κυβέρνηση θέλει να μειώσει την καθαρή μετανάστευση σε ένα «βιώσιμο» επίπεδο κάτω των 100.000 το έτος, αλλά προς το παρόν δεν έχει υπεισέλθει σε λεπτομέρειες όσον αφορά τους περιορισμούς που μπορεί να τεθούν σε ισχύ για να επιτευχθεί αυτό.

«Η ευκαιρία που παρουσιάζει το Brexit είναι να επιβάλουμε ελέγχους στους ανθρώπους που έρχονται από την Ε.Ε. για να εργαστούν εδώ. Είναι νωρίς ακόμη όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, αλλά σίγουρα αυτό αποτελεί μία ευκαιρία», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Μετανάστευσης, Ρόμπερτ Γκούντγουιλ, στο Sky News.

«Πρέπει να εντοπίζουμε πού υπάρχουν ελλείψεις σε δεξιότητες και να διασφαλίζουμε ότι, αν έρθουν κάποιοι, θα καλύψουν αυτές τις ελλείψεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η εφημερίδα Telegraph γράφει ότι, βάσει των σχεδίων που εξετάζουν οι υπουργοί, οι μετανάστες με χαμηλή εξειδίκευση από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. μπορεί να χρειάζεται να κάνουν αίτηση για τη χορήγηση άδειας εργασίας στη Βρετανία μετά την αποχώρηση της χώρας από την ένωση. Ο Ντέιβιντ Μέτκαλφ, επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη Μετανάστευση, του φορέα δηλαδή που συμβουλεύει την κυβέρνηση σε θέματα μετανάστευσης, δήλωσε παράλληλα στην εφημερίδα ότι ο αριθμός των μεταναστών και ο χρόνος παραμονής τους στη Βρετανία μπορούν να ελεγχθούν με τη χρήση αδειών.

Η καθαρή μετανάστευση από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. υπολογιζόταν το έτος έως τον Μάρτιο του 2016 σε 180.000, σημειώνοντας μείωση κατά 4.000 από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας ONS.

Η καθαρή μετανάστευση από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι πολίτες των οποίων αντιμετώπιζαν περιορισμούς στην αγορά εργασίας στη Βρετανία έως τον Ιανουάριο του 2014, εκτινάχθηκε στα ύψη, φτάνοντας τις 61.000 έναντι των 51.000 που ήταν το προηγούμενο έτος, σύμφωνα και πάλι με το ONS.

Η μετανάστευση έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημόσια συζήτηση που έγινε πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit, με τους υποστηρικτές της αποχώρησης από την Ε.Ε. να δηλώνουν ότι η Βρετανία θα μπορεί να ελέγξει καλύτερα τη μετανάστευση αν βρίσκεται εκτός Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή