«Μαύρη λίστα» θα ετοιμάσει ο ΟΟΣΑ

«Μαύρη λίστα» θα ετοιμάσει ο ΟΟΣΑ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία εβδομάδα μετά το ηχηρό πρόστιμο που επέβαλε η Κομισιόν στην Apple, προκαλώντας ένταση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον, οι ηγέτες του G20 συμπεριέλαβαν για πρώτη φορά την πάταξη της φοροδιαφυγής στο κοινό ανακοινωθέν τους και στις προτεραιότητές τους. Θα αναθέσουν, μάλιστα, στον ΟΟΣΑ να εκπονήσει μέχρι τον Ιούλιο του επόμενου έτους μαύρη λίστα με όσες χώρες δεν συνεργάζονται. Αναγνώρισαν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει επίμονα χαμηλή, αναγνώρισαν την ανάγκη για συντονισμένες πολιτικές τόνωσης της οικονομίας και δεσμεύθηκαν να αποφύγουν τον προστατευτισμό και τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Προαναγγέλλοντας τη συμφωνία για τη σύνταξη μαύρης λίστας, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, που συνόδευσε τον Γάλλο πρόεδρο στη Σύνοδο Κορυφής, τόνισε πως πριν από έξι μήνες «δεν υπήρχε γενική συναίνεση» για κάτι τέτοιο. Υπενθύμισε, άλλωστε, το σκάνδαλο των Panama Papers, για να υπογραμμίσει πως στο μέλλον «δεν θα υπάρχουν πλέον μονοπώλια και νομικοί οργανισμοί που θα επιτρέπουν την απόκρυψη των ιδιοκτητών ή των δικαιούχων περιουσιακών στοιχείων». Σε μια έμμεση αλλά εμφανή αναφορά στο πρόστιμο κατά της Apple, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα κινηθούμε σε συνεργασία με άλλες χώρες, γιατί, όταν μια χώρα δρα μονομερώς, δεν θίγεται μόνον μια αμερικανική εταιρεία αλλά και η δυνατότητά μας να συλλέξουμε τους φόρους από την εταιρεία αυτή». Προσέθεσε, άλλωστε, πως «πρέπει να δράσουμε συντονισμένα γιατί ακόμη και οι στενότεροι σύμμαχοί μας έφθασαν να επιβάλλουν τη φορολογική τους πολιτική κατά τρόπο που οδηγεί σε φοροαποφυγή στη δική μας χώρα και ουσιαστικά μεταφέρει έσοδα σε άλλη χώρα».

Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομία, οι 20 ηγέτες τόνισαν πως η νομισματική πολιτική δεν μπορεί από μόνη της να οδηγήσει σε βιώσιμη ανάπτυξη και υπογράμμισαν την ανάγκη να συνδυασθεί με μέτρα δημοσιονομικής φύσης και με διαρθρωτικά μέτρα που θα χρησιμοποιηθούν τόσο από κάθε χώρα μεμονωμένα όσο και συλλογικά. Από πλευράς του ΔΝΤ, η επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε πως η ανάπτυξη όχι μόνον παραμένει αναιμική για πολύ καιρό αλλά ωφελεί πολύ λίγους. Προσέθεσε πως «βασική προτεραιότητα είναι να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη» και «δεύτερον είναι μια δέσμευση πως η ανάπτυξη θα κατανεμηθεί ευρύτερα σε περισσότερους». Κάλεσε, έτσι, τις χώρες να επιστρατεύσουν όσα εργαλεία έχουν δοκιμαστεί για να μειώσουν την υπερβολική ανισότητα και να βελτιώσουν τις οικονομικές προοπτικές ιδιαιτέρως για τις ομάδες πληθυσμού με χαμηλό εισόδημα και όσες κατηγορίες εργαζομένων έχουν πληγεί από τη ραγδαία τεχνολογική πρόοδο.

Δύσκολοι καιροί για τη Βρετανία

Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι πήρε μια πρώτη γεύση από τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει στην προσπάθειά της να διαπραγματευθεί διμερείς εμπορικές συμφωνίες για τη μετά το Brexit Βρετανία. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε παλαιότερη προειδοποίησή του ότι δεν ανήκει στις προτεραιότητες της Ουάσιγκτον να συνάψει διμερή εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία. Διευκρινίζοντας δήλωσή του, τόνισε ότι ποτέ δεν εξέφρασε την πρόθεση «να τιμωρήσει τη Βρετανία». Υπενθύμισε, όμως, ότι είχε ερωτηθεί για το πόσο ζωτικό θέμα είναι μια ανεξάρτητη εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία και ότι είχε καταστήσει σαφές πως οι ΗΠΑ έχουν θέσει σε προτεραιότητα τις πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες. Κατέληξε, έτσι, να πει πως «δεν έχει νόημα για εμάς να αφήσουμε κατά μέρος αυτήν την προσπάθεια». Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του G20, η κ. Μέι προειδοποίησε για τους «δύσκολους καιρούς» που έχει μπροστά της η οικονομία της Βρετανίας. Επικαλέστηκε τα αντιφατικά μηνύματα που δίνουν τελευταία τα στοιχεία για την οικονομία της χώρας και για το πώς αντιδρά στη απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή