Ρώσοι και Σαουδάραβες σε κοινό μέτωπο

Ρώσοι και Σαουδάραβες σε κοινό μέτωπο

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δύο μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες του κόσμου, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, συμφώνησαν ότι θα συνεργαστούν προκειμένου να επέλθει σταθερότητα στη διεθνή αγορά πετρελαίου. Εντούτοις, παρά τις προσδοκίες αναλυτών και επενδυτών, οι δύο υπερδυνάμεις στην ενέργεια δεν αποφάσισαν να μειώσουν την παραγωγή ή να λάβουν άλλη πρωτοβουλία, αποσκοπώντας στο να ενισχυθεί η τιμή του εμπορεύματος. Οι προσδοκίες είχαν δημιουργηθεί λόγω προηγούμενων δηλώσεων του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι θα επιθυμούσε η χώρα του και ο ΟΠΕΚ να συμφωνήσουν σε «πάγωμα» παραγωγής. Πάντως, οι επαφές τους θα συνεχιστούν σε επιμέρους διεθνή φόρουμ μέχρι το τέλος του χρόνου. «Διαθέτουμε μια σειρά εργαλείων, τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για κοινές δράσεις», δήλωσε ο Αλεξάντερ Νόβακ, υπ. Ενέργειας της Ρωσίας, μετά τη συνομιλία του με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Χαλίντ αλ Φαλίχ στο πλαίσιο της πρόσφατης συνόδου των «Είκοσι» στην Κίνα. Προσέθεσε, ακόμη, ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνυπογράψει μαζί με άλλες μεγάλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες ένα «πάγωμα» της παραγωγής πετρελαίου.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης από τις διμερείς συνομιλίες, η τιμή του «μαύρου χρυσού» χθες είχε ενισχυθεί περισσότερο από 5% και στη συνέχεια υποχώρησε. «Από μια πρώτη εντύπωση οι δηλώσεις φαίνονται σαν καινούργιο κρασί σε παλιό μπουκάλι», λέει ο αναλυτής εμπορευμάτων στην DZ Bank, Αξελ Χερλινγκχάους. «Στο παρελθόν υπήρχε πληθώρα μεγαλόπνοων ανακοινώσεων, αλλά έλλειψη αποφασιστικής δράσης». Πάντως, αν και ο χρόνος θα δείξει τον αντίκτυπο της ρωσο-σαουδαραβικής συνεργασίας στην αγορά πετρελαίου, εντούτοις, ήταν γεγονός σπάνιο και θετικό η κοινή συνέντευξη Τύπου. Κατά τους δύο υπουργούς Ενέργειας, ήταν ένδειξη της ολοένα και μεγαλύτερης εμπιστοσύνης και συνειδητοποίησης ότι η συνεργασία των δύο χωρών είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ανάκαμψη του «μαύρου χρυσού».

Επί του θέματος, ο Σαουδάραβας Χαλίντ αλ Φαλίχ τόνισε ότι «η προσφορά και η ζήτηση λίγο-πολύ θα εξισορροπήσουν μέσα στο τρέχον έτος, ενώ μια συντονισμένη και συλλογική απόφαση σχετικά με τα επίπεδα παραγωγής θα συμβάλει σε αυτήν την κατεύθυνση». Στην κοινή ανακοίνωση, οι δύο χώρες δήλωσαν ότι προσεχώς επίκεινται συνομιλίες τους και στο Διεθνές Φόρουμ Ενέργειας και στη σύνοδο του ΟΠΕΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή