Ρεκόρ εξαγορών από κινεζικές επιχειρήσεις

Ρεκόρ εξαγορών από κινεζικές επιχειρήσεις

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συγχωνεύσεις και εξαγορές διεθνώς διατηρήθηκαν σε σχετικά σταθερά επίπεδα κατά το α΄ εξάμηνο του 2016, παρά την αστάθεια των κεφαλαιαγορών και την αβεβαιότητα ως προς την οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με έρευνα της ΕΥ.

Η συνολική αξία τους μειώθηκε κατά 18% στο α΄ εξάμηνο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Ωστόσο, η πτώση αυτή οφείλεται εξ ολοκλήρου στο γεγονός ότι ο αριθμός των μεγάλων συμφωνιών (άνω των 10 δισ. δολαρίων) ήταν μειωμένος κατά οκτώ. Η φετινή αξία των συμφωνιών κινήθηκε στα επίπεδα του α΄ εξαμήνου του 2014, ήταν όμως αυξημένη κατά 35% έναντι του ιδίου διαστήματος του 2013. Ο αριθμός των συμφωνιών (17.642) παρέμεινε ουσιαστικά σταθερός το α΄ εξάμηνο του 2016, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 (17.665) και του 2014 (17.464).

Ο αντίκτυπος του Brexit

Σύμφωνα με την ανάλυση της ΕΥ, ο αντίκτυπος του πρόσφατου δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να επηρεάσει τη δραστηριότητα των ντιλ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι εξαγορές στο εξωτερικό από κινεζικές επιχειρήσεις έφθασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το 2016.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγικές συμφωνίες από κινεζικές επιχειρήσεις, το α΄ εξάμηνο του 2016 έχει ήδη ξεπεράσει το σύνολο του 2015, το οποίο ήταν ήδη μία χρονιά ρεκόρ. Οι μειωμένοι εγχώριοι ρυθμοί ανάπτυξης και οι προσπάθειες της κυβέρνησης να στηρίξουν τα σχέδια επέκτασης των κινεζικών εταιρειών ώθησαν τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε εξαγορές στο εξωτερικό, προκειμένου να συμβάλουν στην ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας και ευημερίας.

Οι κινεζικές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν 387 συμφωνίες κατά το α΄ εξάμηνο του 2016 συνολικής αξίας 129 δισ. δολαρίων, ξεπερνώντας το ποσό-ρεκόρ των 97,9 δισ. δολαρίων το 2015. Οι κινεζικές εταιρείες έχουν αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση βιομηχανικών ρομπότ και σχετικού λογισμικού, στοχεύοντας ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκές εταιρείες.

Η Κίνα είναι ήδη ο μεγαλύτερος χρήστης βιομηχανικών ρομπότ παγκοσμίως. Φαίνεται πλέον πως η Κίνα επιδιώκει να γίνει και ο κορυφαίος προμηθευτής, καθώς αναζητεί την τεχνολογική καινοτομία σε όλο τον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή