Ετοιμος για νέα επέκταση του QE ο Ντράγκι

Ετοιμος για νέα επέκταση του QE ο Ντράγκι

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναλλακτικές  για επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης εξετάζει η ΕΚΤ, καθώς μετά 18 μήνες μηνιαίων αγορών ομολόγων αξίας 80 δισ. ευρώ, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης παραμένει σε επίπεδα ανησυχητικά κάτω του στόχου του 2%. Ο Μάριο Ντράγκι, πάντως, δεν αναφέρθηκε χθες σε κάποια συγκεκριμένη διεύρυνση του προγράμματος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση της Τράπεζας. Αρκέστηκε μόνο να επιβεβαιώσει ότι το πρόγραμμα συνεχίζεται μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους και «πέραν αυτού αν χρειαστεί», ενώ προσέθεσε πως γενικώς οι αγορές ομολόγων θα συνεχισθούν μέχρις ότου διαπιστώσει η Τράπεζα σύγκλιση του πληθωρισμού με τον στόχο.

Τόνισε, άλλωστε, ότι επί του παρόντος δεν απαιτείται καμία κίνηση, καθώς η Τράπεζα αναθεωρεί ελαφρώς προς τα πάνω την πρόβλεψή της για ανάπτυξη φέτος στο 1,7% από την προηγούμενη για 1,6% και επομένως «διαπιστώνει πως η νομισματική μας πολιτική είναι αποτελεσματική». Η Τράπεζα διατήρησε, έτσι, αμετάβλητο το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,4% που σημαίνει ότι εξακολουθεί να χρεώνει τις τράπεζες για τη φύλαξη των κεφαλαίων τους στα ταμεία της. Διατήρησε, επίσης, αμετάβλητο το επιτόκιο χορηγήσεων στο 0,0%. Παράλληλα, όμως, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της επόμενης διετίας, ενώ σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό, οι προβλέψεις της παραμένουν αμετάβλητες στο 1,2% για το επόμενο έτος και στο 1,6% για το 2018.

Η δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ ότι δεν συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση η παράταση του προγράμματος οδήγησε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων το ευρώ, που το βράδυ κυμαινόταν γύρω στο 1,1270 δολάρια, σε άνοδο τις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης και σε υποχώρηση τις αγορές μετοχών της. Διατηρώντας τα επιτόκια καταθέσεων σε αρνητικό έδαφος και τυπώνοντας χρήμα με ρυθμούς ρεκόρ, η ΕΚΤ ευελπιστεί να τονώσει τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη της Ευρωζώνης που εδώ και σχεδόν μια δεκαετία πλήττεται από οικονομική κακοδαιμονία και αλλεπάλληλες κρίσεις. Με τις συνεχείς αγορές ομολόγων, όμως, το χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας έφτασε στο 1 τρισ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα και ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει σ’ ένα ισχνό 0,2%. Η προοπτική να επεκταθεί το πρόγραμμα αγορών ομολόγων προκαλεί αντιπαραθέσεις, καθώς ενδέχεται να στρεβλώσει τις τιμές στην αγορά. Είναι, άλλωστε, ορατός ο κίνδυνος να εξαντληθούν οι επιλέξιμοι τίτλοι, εν ολίγοις οι τίτλοι που πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος. Οι επιλογές της Τράπεζας είναι είτε να χαλαρώσει τα κριτήρια με τα οποία επιλέγει τίτλους είτε ένας ευρύτερος ανασχεδιασμός του προγράμματος.

Το μέτωπο της Fed

Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ δεν είναι ικανοποιητικές και η άνοδος των μισθών δεν επαρκεί για να ενισχυθούν οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών, επισημαίνεται στην Μπεζ Βίβλο της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Από την Μπεζ Βίβλο, δηλαδή την αναλυτική έκθεση της Fed για τις οικονομικές συνθήκες στις περιφέρειες των ΗΠΑ, διαμορφώνεται μια εικόνα για τις παραμέτρους που θα λάβει υπόψη η αρμόδια επιτροπή προκειμένου να αποφασίσει την πορεία της νομισματικής πολιτικής στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου αναμένεται να είναι η αύξηση ή μη του βασικού επιτοκίου, μια εξέλιξη που απεύχονται οι επενδυτές, αλλά θεωρείται απαραίτητη ύστερα από μακρά περίοδο με πολύ χαμηλό κόστος δανεισμού. Aπό την αξιολόγηση της οικονομίας που πραγματοποίησαν 12 περιφερειακές τράπεζες της Fed το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα πως η ανάπτυξη στις ΗΠΑ αναμένεται να κινηθεί σε συντηρητικούς ρυθμούς. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην έλλειψη πληθωριστικών πιέσεων, ένα φαινόμενο που παρατηρείται επίσης στην Ευρώπη, στην Ιαπωνία και σε άλλες ισχυρές οικονομίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή