Αποδόσεις

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Υποχώρησαν εκ νέου χθες οι τιμές του πετρελαίου μετά την άνοδο κατά 4% που είχαν σημειώσει την Πέμπτη, όταν έγινε γνωστό ότι μειώθηκαν οι εισαγωγές στις ΗΠΑ, με συνεπακόλουθη την αιφνιδιαστική πτώση των αποθεμάτων, που ήταν και η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 1999. Οι πληροφορίες από παράγοντες της αμερικανικής αγοράς αποδίδουν την πτώση των εισαγωγών στην τροπική καταιγίδα Ερμίνα που καθυστέρησε τη μεταφορά των φορτίων σε Τέξας και Λουιζιάνα. Νωρίτερα την Πέμπτη, είχε άλλωστε δοθεί ώθηση στις τιμές του «μαύρου» χρυσού από στοιχεία της Κίνας που κατέδειξαν ότι τον Αύγουστο αύξησε τις εισαγωγές πετρελαίου κατά 25% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Χθες οι τιμές επανήλθαν στα προηγούμενα επίπεδα. με το αργό στα 46,91 δολ. το βαρέλι και το Brent στα 48,82 δολ. το βαρέλι.

Ασαφή τα μηνύματα Ντράγκι για χρυσό

Οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, ότι δεν εξετάστηκε η παράταση του προγράμματος αγοράς τίτλων πέραν της λήξης του τον Μάρτιο του 2017, δεν άφησε ανεπηρέαστη την αγορά μετάλλων, όπου δημιούργησε κλίμα αναμονής και αστάθειας. Στα μέσα της εβδομάδας, οι ενδείξεις αδυναμίας της αμερικανικής οικονομίας ώθησαν ανοδικά τον χρυσό, αλλά η αβεβαιότητα για την ποσοτική χαλάρωση στην Ευρωζώνη ανέκοψε την πορεία. Ο κ. Ντράγκι ζήτησε από τα στελέχη του πιστωτικού ιδρύματος να ανασχεδιάσουν το πρόγραμμα αγοράς τίτλων, ώστε να μην εξαντληθούν τα ομόλογα, τα οποία θα αγοράσει. Παράλληλα, δήλωσε πως δεν διαπιστώνει ανάγκη νέων μέτρων στήριξης. «Η αδυναμία του προέδρου της ΕΚΤ να κάνει προσθήκες ή επέκταση στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων δεν έδωσε κίνητρα σε όσους δραστηριοποιούνται στον χρυσό», ανέφερε ο Τάι Γουόνγκ, διευθυντής του τμήματος επενδυτικών προϊόντων εμπορευμάτων στην BMO Capital Markets. Από τις αρχές του χρόνου, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 27% λόγω στήριξης της οικονομίας από τις κεντρικές τράπεζες. Την εβδομάδα αυτή είχε τη μεγαλύτερη άνοδο έξι εβδομάδων 0,8% λόγω αδυναμίας δολαρίου και χθες διαμορφώθηκε στα 1.335 δολάρια η ουγγιά.

Ομόλογα Ελληνικου Δημοσίου

Στις 820 μονάδες βάσης διαπραγματεύθηκε το spread (διαφορά απόδοσης 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό δεκαετές) την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Υπενθυμίζουμε ότι στο ξεκίνημα της πρώτης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου το spread είχε ανέλθει στις 811 μονάδες βάσης. Αυξήθηκε η απόδοση του ετήσιου κρατικού ομολόγου την Παρασκευή στο 7,20% από 7,05% στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Η τιμή του ετήσιου κρατικού ομολόγου διαμορφώθηκε χθες στα 96,90 λεπτά του ευρώ από 97,00 λεπτά στην προηγούμενη συνεδρίαση. Το 3ετές ομόλογο εμφάνισε τιμή στα 90,80 λεπτά στη χθεσινή συνεδρίαση έναντι τιμής 90,90 λεπτών στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Η απόδοση του ομολόγου παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με τη συνεδρίαση της Πέμπτης και διαμορφώθηκε στο 8,80%. Το 10ετές ομόλογο είχε τιμή στα 70,90 λεπτά, με την απόδοση να ανέρχεται στο 8,15%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή