Πού πληρώνεις πολύ ακριβά για να ζήσεις

Πού πληρώνεις πολύ ακριβά για να ζήσεις

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σιγκαπούρη κρατάει για τρίτη συναπτή χρονιά το σκήπτρο της πλέον ακριβής πόλης στον κόσμο, αν και έχει μειωθεί η απόσταση που τη χωρίζει από τις δύο επόμενες, τη Ζυρίχη και το Χονγκ Κονγκ. Στον φετινό κατάλογο της Intelligence Unit του Economist, οι μεταβολές στο κόστος ζωής των διαφόρων μεγάλων αστικών κέντρων του πλανήτη αντανακλούν την πτώση των τιμών του πετρελαίου, τα επίμονα προβλήματα της Ευρωζώνης αλλά και τις κεντρικές επιλογές οικονομικής πολιτικής των εθνικών αρχών.

Σε αυτές τις τελευταίες συγκαταλέγεται η αποσύνδεση του ελβετικού φράγκου από το ευρώ και η συνεπακόλουθη ανατίμησή του, που σε συνδυασμό με τα υψηλά εισοδήματα οδήγησε σε δυσθεώρητα ύψη το κόστος ζωής της Ελβετίας. Εφερε, έτσι, δύο ελβετικές πόλεις, τη Ζυρίχη και τη Γενεύη, στην πρώτη πεντάδα των ακριβότερων πόλεων του κόσμου και συγκεκριμένα στη δεύτερη και την τέταρτη θέση. Την ίδια στιγμή, η παρατεταμένη αποδυνάμωση της οικονομίας στην Ευρωζώνη και η πολιτική της λιτότητας έχουν συμπιέσει το κόστος ζωής σε μεγάλα αστικά κέντρα της Γηραιάς Ηπείρου, αφήνοντας πλέον μόνον το Παρίσι στη δεκάδα των ακριβότερων πόλεων. Εχει, όμως, ενταχθεί στη δεκάδα το Λονδίνο που καταλαμβάνει την έκτη θέση με την Κοπεγχάγη στην όγδοη, κάτι που καταδεικνύει, αντιθέτως, πως τα εκτός ευρώ αστικά κέντρα είναι πλέον ακριβότερα.

Στις 10 ακριβότερες πόλεις συμπεριλαμβάνονται, άλλωστε, η Νέα Υόρκη στην έβδομη θέση και το Λος Αντζελες στη δέκατη, καθώς η ενίσχυση του δολαρίου έχει ανεβάσει στα ύψη το κόστος ζωής σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ. Η υποτίμηση του γιεν, αντιθέτως, και η παρατεταμένη περίοδος αποπληθωρισμού στην Ιαπωνία εκτόπισαν από την πρώτη δεκάδα το Τόκιο και τη Σεούλ. Οι δύο πόλεις καταλαμβάνουν την ενδέκατη και τη δέκατη τέταρτη θέση, ενώ ήσαν οι δύο ακριβότερες στον κόσμο την προηγούμενη εικοσαετία.

Η επίδραση του πετρελαίου

Η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών του πετρελαίου από τον Ιούνιο του 2014 και μαζί με αυτήν και των τιμών των πρώτων υλών, σε συνδυασμό με τη μείωση της ζήτησης από την Κίνα, έχει πλήξει τις εξαγωγές πολλών χωρών, αποδυναμώνοντας σημαντικά τα νομίσματά τους και συμπιέζοντας το κόστος ζωής. Ανάμεσά τους η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς και η Βραζιλία. Ειδικότερα, η υποχώρηση του δολαρίου Αυστραλίας είχε ως αποτέλεσμα να εκτοπισθούν από την πρώτη δεκάδα δύο πόλεις της, το Σίδνεϊ και η Μελβούρνη, παραδοσιακά ακριβές πόλεις. Παράλληλα, η εφιαλτική κλιμάκωση της οικονομικής κρίσης στη Βενεζουέλα που καταστράφηκε από το φτηνό πετρέλαιο οδήγησε σε καταβαράθρωση του νομίσματός της και έσπρωξε το Καράκας στη δεκάδα των φθηνότερων πόλεων του κόσμου. Βρίσκεται, έτσι, στην τελευταία θέση στην κατάταξη όλων των πόλεων του κόσμου, μολονότι, αν το κόστος ζωής στη χώρα υπολογιζόταν βάσει της επίσημης ισοτιμίας του μπολιβάρ, τότε η πρωτεύουσα της Βενεζουέλας θα ήταν τέσσερις φορές ακριβότερη από τη Νέα Υόρκη. Το φθηνό πετρέλαιο έχει επιφέρει μεταβολές στο κόστος ζωής πολλών χωρών, καθώς έχει συμπιέσει προς τα κάτω τις τιμές σε όσες χώρες καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες με εισαγωγές. Δεν εκπλήττει, έτσι, ότι στη δεκάδα των φθηνότερων πόλεων εντάσσονται τρεις πόλεις της Ινδίας, το Νέο Δελχί, τρίτο από το τέλος στην κατάταξη όλων των χωρών, η Βομβάη αλλά και το Μπανγκαλόρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή