Νέα ελβετική «γέφυρα» με Ε.Ε.

Νέα ελβετική «γέφυρα» με Ε.Ε.

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επαφές με το Xρηματιστήριο της Φρανκφούρτης άρχισε η Ελβετία για να διατηρήσει την πρόσβαση των επενδυτικών της προϊόντων στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, ενόψει του Brexit. Το Χρηματιστήριο της Ζυρίχης (SIX) συνεργαζόταν με την Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμμόρφωσης της Βρετανίας (FCA) για να μπορεί να δραστηριοποιείται στις κεφαλαιαγορές της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε). Εντούτοις, ο διευθύνων σύμβουλος του SIX επιβεβαίωσε στη βρετανική εφημερίδα Financial Times πως βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη γερμανική αρχή εποπτείας των αγορών (BaFin), καθώς η σχέση με το Σίτι του Λονδίνου δεν θα είναι «επαρκής» όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες του «διαζυγίου» ανάμεσα στην Ε.Ε. και στη Βρετανία. Προς το παρόν, το 80% της εκκαθάρισης των χρηματιστηριακών συναλλαγών στην Ελβετία προέρχεται από το εξωτερικό. Αβεβαιότητα κυριαρχεί, επίσης, στον ασφαλιστικό κλάδο της Ελβετίας, ο οποίος αξιοποιούσε το Σίτι του Λονδίνου ως πλατφόρμα εισόδου στην Ε.Ε. Ο διευθύνων σύμβουλος του SIX Ουρς Ρούεγκεστερ δήλωσε πως «το Λονδίνο δεν είναι αρκετό πια, χρειαζόμαστε μιαν άλλη χώρα που να είναι μέλος της Ε.Ε.».

Μετά το ιστορικό πλέον δημοψήφισμα της Βρετανίας, όπου η πλειοψηφία των πολιτών τάχθηκε υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε., το Σίτι του Λονδίνου χάνει την αίγλη του, διότι δεν είναι βέβαιον ότι θα καταφέρει να διατηρήσει την πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά που απολάμβανε ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταθέσει επίσημα την αίτηση αποχώρησης από την Ε.Ε. Εντούτοις οι αμερικανικές τράπεζες τηρούν στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να εξακριβωθούν οι όροι εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Οι περισσότεροι τραπεζίτες θεωρούν ωστόσο πως, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα διατηρηθεί η πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή