ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο μακρύς δρόμος εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.

brexit2

Η Τερέζα Μέι επιθυμεί να αποκτήσει η Βρετανία ηγετική θέση στο παγκόσμιο εμπόριο μετά το Brexit. Ωστόσο, πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι θεωρούν πως απαιτείται σκληρή δουλειά για την επίτευξη αυτού του στόχου, παρά τα εγκάρδια λόγια από ορισμένους ομολόγους της Βρετανίδας πρωθυπουργού. Η σύναψη νέων εμπορικών συμφωνιών μπορεί να απέχει χρόνια ολόκληρα. Χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.) διστάζουν να προχωρήσουν σε λεπτομερείς συνομιλίες με το Λονδίνο μέχρι να αποσαφηνιστούν οι σχέσεις του με τις Βρυξέλλες. Υπάρχει, μάλιστα, έλλειψη κατάλληλων αξιωματούχων για να αναλάβουν αυτές τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

Ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει πως είναι έτοιμη να θέσει τις βάσεις για τη χάραξη νέων εμπορικών συμφωνιών, η Βρετανία δεν μπορεί να προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση μέχρι να αποχωρήσει επίσημα από την Ε.Ε. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ήταν κατηγορηματικός όταν είπε πως τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν μπορούν να διαπραγματευθούν νέες εμπορικές συμφωνίες με τη Βρετανία μέχρι να οριστικοποιηθεί το «διαζύγιο» με τις Βρυξέλλες.

«Κανένας με κοινό νου από την Κίνα, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία ή από οποιαδήποτε άλλη χώρα δεν θα προχωρήσει σε συνομιλίες πέρα από ένα φιλικό ποτό σε μπαρ μέχρι να ξεκαθαριστεί το καθεστώς συνεργασίας με την Ε.Ε.», σχολίασε ο πρώην Βρετανός αξιωματούχος Ρόντερικ Αμποτ. «Μόνον έτσι θα τεθούν οι βάσεις για να διαπραγματευτεί η Βρετανία με άλλη χώρα», προσθέτει ο κ. Αμποτ, ο οποίος επί 40ετία ήταν υψηλός αξιωματούχος στη Βρετανία και ειδικευόταν σε εμπορικά θέματα με την Ε.Ε. αλλά και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Η κ. Μέι και οι στενοί σύμβουλοί τους τηρούν αισιόδοξη στάση. Αναφέρονται σε συγκεκριμένα κράτη που προτίθενται να συνεργαστούν με τη Βρετανία. Εντούτοις, οι αξιωματούχοι είναι αρκετά πιο συγκρατημένοι κεκλεισμένων των θυρών.

Υψηλός αξιωματούχος από χώρα του ανεπτυγμένου κόσμου που η Βρετανία της έχει προτείνει νέα εμπορική συμφωνία ξεκαθαρίζει πως η Ε.Ε. είναι πολύ πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος. Οπότε μια συμφωνία με τη Βρετανία θα εξαρτηθεί από το πώς θα επηρεάσει την υπάρχουσα σχέση της με την Ε.Ε. «Θέλουν να μιλήσουν μαζί μας. Και ευχαρίστως να συζητήσουμε εμπορικά θέματα. Αλλά, ειλικρινά, δεν υπάρχουν πολλά ζητήματα που μπορούμε να συζητήσουμε σε πρακτική βάση μέχρι να γνωρίζουμε τις νέες σχέσεις Λονδίνου-Βρυξελλών», δήλωσε ο ίδιος, τηρώντας την ανωνυμία του.

Η Ιαπωνία εξέφρασε τις ανησυχίες της για την αβεβαιότητα που περικλείει τη μελλοντική σχέση Βρετανίας-Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος πρόσβασης στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απομάκρυνε κάθε ελπίδα για νέα εμπορική συμφωνία στο άμεσο μέλλον. Η Αυστραλία ανακοίνωσε πως θα επιδιώξει τη σύναψη μιας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με την Ε.Ε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Βρετανίας, οι συνολικές εξαγωγές διαμορφώθηκαν τον Ιούνιο στις 24,9 δισ. στερλίνες, με τις ΗΠΑ να είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της χώρας. Η κυβέρνηση αποκάλυψε πως τρία εκατομμύρια θέσεις εργασίας αφορούν άμεσα ή έμμεσα το εμπόριο με την Ε.Ε. Επιπροσθέτως, η Ε.Ε. υπολογίζει πως ακόμη 3,9 εκατ. θέσεις εργασίας στη Βρετανία εξαρτώνται από τις εξαγωγές της Ε.Ε. στον υπόλοιπο κόσμο.

Η κ. Μέι έχει υποσχεθεί πως θα φέρει εις πέρας τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, αφού το 52% των Βρετανών ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ε.Ε. Παράλληλα, όμως, είπε πως δεν θα επικαλεστεί το άρθρο 50 από τη συνθήκη της Λισσαβώνας –προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διετής διαδικασία για το «διαζύγιο» με την Ε.Ε.– πριν από τα τέλη του 2016 για να προετοιμαστεί κατάλληλα η χώρα. Με τις εθνικές εκλογές να έχουν δρομολογηθεί το 2020, η κ. Μέι θα δεχτεί πιέσεις για να κλείσει συμφωνίες. Προς το παρόν, όμως, το νεοσύστατο Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου να επικεντρωθεί κυρίως στη διπλωματία, συγκεντρώνοντας μια ομάδα έμπειρων διαπραγματευτών πρώτη φορά μετά την πάροδο δεκαετιών όπου η Ε.Ε. αναλάμβανε τη χάραξη συμφωνιών.