Κανόνες στις online ενοικιάσεις κατοικιών

Κανόνες στις online ενοικιάσεις κατοικιών

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι νέες μορφές επιχειρηματικότητας, όπως η Airbnb, η online πλατφόρμα ενοικίασης κατοικιών και δωματίων, αποτελούν νέα πραγματικότητα με θετικές και αρνητικές πλευρές. Αναμφίβολα προσφέρουν νέες υπηρεσίες, ανοίγουν νέες αγορές και διευρύνουν τις επιλογές των καταναλωτών. Η σκοτεινή τους πλευρά όμως είναι η πλήρης απουσία ρυθμιστικού πλαισίου και διαφάνειας.

Τη νέα αυτή πραγματικότητα διαπιστώνει η Υπηρεσία Εμπορίου και Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, η UNCTAD, που επισημαίνει την ανάγκη να θεσπισθεί νέο ρυθμιστικό πλαίσιο γι’ αυτά τα καινούργια επιχειρηματικά μοντέλα και καλεί κυβερνήσεις και αρμόδιες αρχές να συνεργασθούν για να θεσπίσουν το κατάλληλο διεθνές νομοθετικό πλαίσιο. Ζητούμενο, σύμφωνα με την UNCTAD, είναι να διασφαλισθεί διαφάνεια στις νέες υπηρεσίες και να βρεθεί τρόπος να είναι υπόλογες για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις νέες αγορές.

Οπως επισημαίνει, όσοι επισκέφθηκαν φέτος το Ρίο για να παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες οφείλουν πολλά στην Airbnb. Εχοντας ήδη 2 εκατ. εγγραφές σε 191 χώρες, η εν λόγω πλατφόρμα κάλυψε σε σημαντικό βαθμό την ανεπάρκεια καταλυμάτων και κατοικιών, εξασφαλίζοντας στους επισκέπτες στέγη σε όλη τη διάρκεια των αθλητικών γεγονότων. Ακριβώς όμως η έλλειψη ρυθμίσεων και διαφάνειας εξώθησε τη Senacon, οργάνωση προστασίας των καταναλωτών στη Βραζιλία, να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να περιφρουρήσει τα δικαιώματα όσων επισκέφθηκαν τη Βραζιλία τόσο το 2014 για το Παγκόσμιο Κύπελλο όσο και φέτος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η πρωτοβουλία αυτή καταδεικνύει πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη για νέες ρυθμίσεις. «Υπάρχουν χώρες που κυριαρχούν σε αυτόν τον τομέα, αλλά σε άλλες χώρες υπάρχει νομοθετικό κενό που μπορεί να εκθέτει τους καταναλωτές σε αγαθά χαμηλής ποιότητας ή και παράνομα», σχολιάζει ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της UNCTAD Χοακίμ Ρέιτερ. Παράλληλα η UNCTAD εκτιμά ότι «χρειάζεται ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο σε διεθνές επίπεδο». Ανταποκρινόμενα στις εκκλήσεις της UNCTAD τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών δημιούργησαν έτσι μια νέα διακυβερνητική ομάδα εμπειρογνωμόνων επί θεμάτων προστασίας καταναλωτών, που θα συγκληθεί για πρώτη φορά τον επόμενο μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή