Προσεκτικές κινήσεις

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα πρέπει να αποφύγει την άμεση κατάργηση των μέτρων στήριξης στην αμερικανική οικονομία, δήλωσε χθες η Λάελ Μπέιναρντ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου, ενισχύοντας την άποψη πως τα αμερικανικά επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν αμετάβλητα στη συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα. Η κ. Μπέιναρντ τόνισε πως δεν έχουν ακόμη καταγραφεί τάσεις που να επιβεβαιώνουν ισχυρή κατανάλωση των ΗΠΑ, ούτε υπάρχουν αποδείξεις για αύξηση των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες. Επέμεινε μάλιστα στην άποψη πως οι ΗΠΑ παραμένουν ευάλωτες στην υφιστάμενη εξασθένηση του κλίματος στην παγκόσμια οικονομία. «Τα νέα δεδομένα στη σημερινή οικονομική πραγματικότητα απαιτούν προσεκτικές κινήσεις στη χάραξη πολιτικής και κατ’ επέκταση στην απομάκρυνση των μέτρων στήριξης», σχολίασε η κ. Μπέιναρντ, ένα από τα έξι μόνιμα μέλη στην Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς της Fed, η οποία αποφασίζει για την πορεία της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ. Τον Δεκέμβριο του 2015, η Fed προχώρησε πρώτη φορά ύστερα από μία 10ετία σε αύξηση των επιτοκίων, κίνηση που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πορεία των διεθνών αγορών που είχαν συνηθίσει στο ιστορικά χαμηλό κόστος δανεισμού σε όρους δολαρίου. Ενώπιον του Συμβουλίου Παγκόσμιων Υποθέσεων του Σικάγου, η κ. Μπέιναρντ είπε πως η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ δεν έχει ανακτήσει ακόμη τη δυναμική της, γεγονός που δεν ενθαρρύνει το επιχείρημα για αναδίπλωση της νομισματικής πολιτικής με μια πιο αυστηρή προσέγγιση.

Η κ. Μπέιναρντ απέφυγε να προσδιορίσει την κατάλληλη χρονική στιγμή για αλλαγές στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, αλλά ήταν σαφής όταν συνέστησε προσοχή και επιφυλακτικότητα σε όποιον αξιωματούχο της Fed τοποθετηθεί δημοσίως πριν από τη συνεδρίαση στις 20 και στις 21 Σεπτεμβρίου. Τα μέλη της Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς φέρονται να είναι διχασμένα ως προς το ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για νέα αύξηση των επιτοκίων. Ορισμένοι ανησυχούν πως εάν παραμείνουν τα αμερικανικά επιτόκια στα υφιστάμενα χαμηλά επίπεδα, ελλοχεύει ο κίνδυνος να εκτροχιαστεί ο πληθωρισμός. Αλλοι πιστεύουν πως η Fed δεν θα πρέπει να βιαστεί για αύξηση του κόστους δανεισμού στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Υπάρχουν και κάποιοι εκ των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που πιστεύουν πως η αγορά εργασίας δεν απέχει πολύ από την πλήρη απασχόληση. Η επικεφαλής της Fed Tζάνετ Γέλεν θεωρεί πως τα επιχειρήματα για αύξηση των επιτοκίων, τα οποία κυμαίνονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα εδώ και μια επταετία, έχουν ενισχυθεί. «Πιστεύω ότι οι συνθήκες ευνοούν την πραγματοποίηση μιας ενδιαφέρουσας και πολύ ζωηρής συζήτησης την επόμενη εβδομάδα», σχολίασε ο επικεφαλής της Fed στην Ατλάντα Ντένις Λόκχαρτ, ο οποίος δεν θα ψηφίσει την επόμενη εβδομάδα αλλά θα πάρει μέρος στις συζητήσεις.

Η κ. Μπέιναρντ είπε πως εξακολουθούν να είναι δύσκολες οι συνθήκες στην αγορά εργασίας, διατηρώντας την κατανάλωση σε υποτονικά επίπεδα. Εδώ και έναν χρόνο η κ. Μπέιναρντ τάσσεται υπέρ των χαμηλών επιτοκίων, θεωρώντας πως η οικονομία είναι αρκετά ευάλωτη στα οικονομικά προβλήματα της Ασίας και της Ευρώπης. Τη Δευτέρα δήλωσε πως η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων που ακολουθείται στις οικονομίες του αναπτυγμένου κόσμου εκθέτει τις ΗΠΑ. Εάν δηλαδή οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων, είναι ευάλωτες στην «αναρρίχηση» του δολαρίου που μπορεί να επιδεινώσει έτι περαιτέρω τις υποτονικές πληθωριστικές πιέσεις. Εν τω μεταξύ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τη Fed πως διατηρεί χαμηλά τα επιτόκια λόγω των πιέσεων που δέχεται από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ απέχει από τον στόχο του 2% της Fed εδώ και μία τετραετία. Η κ. Μπέιναρντ ήταν υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ από το 2010 έως το 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή