Εν αναμονή της συνεδρίασης της Fed στις 20-21/9

Εν αναμονή της συνεδρίασης της Fed στις 20-21/9

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H προσοχή της αγοράς είναι στραμμένη στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed την επόμενη εβδομάδα (20-21 Σεπτεμβρίου), με την προθεσμιακή αγορά να τιμολογεί με πιθανότητα περίπου 15% το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μ.β. Εντούτοις, μία σειρά δηλώσεων από αξιωματούχους της Fed τις τελευταίες εβδομάδες έχουν κάνει σαφές ότι η αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής είναι διχασμένη για το εάν θα πρέπει η Fed να προχωρήσει σε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της άμεσα. Η οικονομία των ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ περίπου 3,0% το γ΄ τρίμηνο του έτους, με την καταναλωτική δαπάνη να αποτελεί έναν από τους κύριους προωθητικούς παράγοντες ανάπτυξης της οικονομίας βοηθούμενη από τη συνεχιζόμενη βελτίωση της αγοράς εργασίας. Εντούτοις, κάποια από τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής θεωρούν ότι η Fed θα πρέπει να είναι «υπομονετική» και να μην προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων πριν ο πληθωρισμός παρουσιάσει σαφή σημάδια ανοδικής τάσης προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο 2,0%. Στις αγορές συναλλάγματος, εν αναμονή της απόφασης της Fed την επόμενη εβδομάδα, οι κύριες συναλλαγματικής ισοτιμίες δεν παρουσίασαν αξιοσημείωτες μεταβολές την εβδομάδα που διανύσαμε. Η ισοτιμία ευρώ/δολ. κυμαινόταν την Παρασκευή νωρίς στην αγορά της Ν. Υόρκης στην περιοχή 1,1223/28. Εντούτοις, παρέμεινε χαμηλότερα από το πρόσφατο υψηλό 1,1326 στις 8 Σεπτεμβρίου, την ημέρα συνεδρίασης της ΕΚΤ, όπου, σε αντίθεση με τις προσδοκίες μέρους της αγοράς, η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική πολιτικής της ύστερα από πρόσφατες ανακοινώσεις μακροοικονομικών στοιχείων από την Ευρωζώνη που έδειξαν ότι, προς το παρόν, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούνιο για έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. δεν έχει επηρεάσει την οικονομία στον βαθμό που αναμένονταν αρχικά.

Οπως άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες παραμένει ανοικτό. Αμετάβλητη νομισματική πολιτική διατήρησε και η BoE στη συνεδρίαση Σεπτεμβρίου που πραγματοποιήθηκε τη 15η Σεπτεμβρίου μετά την υιοθέτηση πακέτου μέτρου στήριξης της οικονομίας τον Αύγουστο. Οπως έγινε γνωστό από τη δημοσίευση των πρακτικών, η πλειοψηφία της αρμόδιας επιτροπής νομισματικής πολιτικής ενδέχεται να στηρίξει την πρόταση για περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου μέχρι το τέλος του έτους σε περίπτωση που οι προοπτικές της οικονομίας παραμείνουν «σε γενικές γραμμές» σε συμφωνία με τις πρόσφατες μακροοικονομικές εκτιμήσεις της Τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή