Περιζήτητοι οι οδηγοί φορτηγών στη Γερμανία

Περιζήτητοι οι οδηγοί φορτηγών στη Γερμανία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επαγγελματίες οδηγοί μεγάλων οχημάτων είναι περιζήτητοι στη Γερμανία, διότι αυξάνονται τα νέα δρομολόγια. Παράλληλα συνταξιοδοτούνται ολοένα και περισσότεροι χωρίς να υπάρχει επαρκής προσφορά από νεότερους επαγγελματίες. Ζητούνται χιλιάδες οδηγοί λεωφορείων, μετρό, τραμ, φορτηγών και μηχανοδηγοί τρένων. Οπως επισημαίνει ο Ομοσπονδιακός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Λεωφορείων (BDO), ο οποίος εκπροσωπεί 3.000 μικρομεσαίες εταιρείες με πούλμαν κάθε κατηγορίας, υπάρχει σήμερα «έλλειμμα» 2.000 οδηγών. Η BDO υπολογίζει ότι σε λίγα χρόνια θα υπάρχουν 10.000 λιγότεροι οδηγοί πούλμαν σε σχέση με την προβλεπόμενη ζήτηση. Επίσης, η συνδικαλιστική ένωση μηχανοδηγών GDL κάνει λόγο για ανεπάρκεια στην προσφορά εργατικού δυναμικού γύρω στα 800 με 1.000 άτομα.

Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρεται σε έρευνα της εταιρείας εξαρτημάτων αυτοκινήτων ZF Friedrichshafen, βάσει της οποίας το 40% των οδηγών φορτηγών θα συνταξιοδοτηθεί την επόμενη δεκαετία. Αρνητικό ρόλο στην ανεπαρκή προσφορά των οδηγών φορτηγών, συγκεκριμένα, διαδραματίζει η κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας. Το 20% των επαγγελματιών οδηγών αποκτούσε το δίπλωμα εμπορικών οχημάτων στον στρατό.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ενωσης των Συνδέσμων Επαγγελματιών Οδηγών (BdBV), Βόλφγκανγκ Βέστερμαν, εκτιμά πως στο δυτικό κομμάτι της Γερμανίας θα υπάρχουν 3.000 οδηγοί λιγότεροι για να καλύψουν τις ανάγκες μεταφοράς προϊόντων. Με βάση τα στοιχεία του Γερμανικού Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK) μόνον 7.000 νέοι ενεγράφησαν πέρυσι στην τριετή εκπαίδευση για να αποκτήσουν δίπλωμα επαγγελματιών οδηγών. Η απόκτηση του διπλώματος δεν είναι εύκολη υπόθεση, σχολιάζει ο Ρίτσαρντ Βάις του πρακτορείου Bloomberg. Στη διάρκεια της τριετίας, οι υποψήφιοι θα πρέπει να αποκτήσουν πλήρη γνώση της νομοθεσίας τελωνείων, να οδηγούν έχοντας κατά νου την εξοικονόμηση καυσίμων και να γνωρίζουν καλά τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Το κόστος μιας άδειας στοιχίζει 8.000 ευρώ, ενώ το πρόστιμο για τη μη κατοχύρωση του διπλώματος ανέρχεται σε 5.000 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, το προσωπικό και η διοίκηση των εταιρειών μεταφορών εκφράζουν παράπονα για τον ανταγωνισμό που προέρχεται από το εξωτερικό. Το κόστος εργασίας σε ορισμένες χώρες είναι κατά το ένα πέμπτο χαμηλότερο από τη Γερμανία. Στη Γερμανία, το κόστος εργασίας αναλογεί στο ήμισυ των συνολικών δαπανών μιας εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή