Βάιντμαν: «Η ΕΚΤ δεν μπορεί να είναι ελεγκτής και πιστωτής»

Βάιντμαν: «Η ΕΚΤ δεν μπορεί να είναι ελεγκτής και πιστωτής»

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύγκρουση συμφερόντων στις διαφορετικές αρμοδιότητες της ΕΚΤ διαβλέπει ο επικεφαλής της Bundesbank και μέλος του Δ.Σ. της τράπεζας, Γενς Βάιντμαν, και καλεί την τράπεζα να εγκαταλείψει την τραπεζική εποπτεία, θεωρώντας την ασυμβίβαστη με τη νομισματική της πολιτική. Επανέρχεται παράλληλα στις πάγιες θέσεις του κατά της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, ο Γενς Βάιντμαν τόνισε πως «ως εποπτική αρχή των τραπεζών της Ευρωζώνης η τράπεζα ενδέχεται να αντιμετωπίσει δυσκολίες στο να επιδείξει την απαιτούμενη αυστηρότητα ή να αποφασίσει την εκκαθάριση και διάλυση μιας προβληματικής τράπεζας, δεδομένου ότι τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει την καθιστούν τον κυριότερο πιστωτή αυτής της τράπεζας». Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ο κ. Βάιντμαν τάχθηκε υπέρ του διαχωρισμού των δύο αρμοδιοτήτων και πρότεινε στην ΕΚΤ να εγκαταλείψει την ευθύνη της τραπεζικής εποπτείας. Παράλληλα, όμως, επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του κατά της νομισματικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας πως τα επιτόκια του ευρώ δεν πρέπει «επ’ ουδενί» να παραμείνουν σε τόσο χαμηλά επίπεδα περισσότερο από όσο είναι απαραίτητο για να διασφαλισθεί η σταθερότητα των τιμών. Τόνισε πως τα προβλήματα που ενδέχεται να παρουσιάσουν ορισμένες τράπεζες ή οι προϋπολογισμοί ορισμένων χωρών-μελών της Ευρωζώνης δεν πρέπει να ανακόψουν την πορεία της Ευρωζώνης προς την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής μόλις αυτό κριθεί αναγκαίο. Σημειωτέον ότι ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας συγκαταλέγεται στους «ιέρακες» της νομισματικής πολιτικής στους κόλπους της ΕΚΤ. Εχει, άλλωστε, επανειλημμένως επικρίνει την άκρως αναπτυξιακή νομισματική πολιτική που εφαρμόζει η ΕΚΤ για να τονώσει την αναιμική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και κυρίως να αποτρέψει την ολισθηρή πορεία της προς τον αποπληθωρισμό, και έχει ταχθεί κατά της επέκτασης του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Ως εκ τούτου είχε προκαλέσει έκπληξη τον Απρίλιο η αιφνιδιαστική παρέμβασή του υπέρ της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ. Σε μια στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες δέχονταν πυρά για την πολιτική τους, ο κ. Βάιντμαν είχε υπεραμυνθεί της ΕΚΤ, χαρακτηρίζοντας καθήκον της να εφαρμόσει όσα μέτρα κρίνει σκόπιμο για να διασφαλίσει σταθερότητα των τιμών.

Στην τελευταία αυτή συνέντευξή του υπογράμμισε, πάντως, ότι πως η ΕΚΤ «δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα» και χαρακτήρισε υπερβολικές τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για τις δυνατότητες των κεντρικών τραπεζών να λύσουν τα προβλήματα της οικονομίας. Πρόκειται, επίσης, για πάγια θέση του Γερμανού οικονομολόγου που έχει επανειλημμένως τονίσει ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να επηρεάσουν τις τιμές και την οικονομική δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα αλλά δεν μπορούν να δημιουργήσουν βιώσιμη ανάπτυξη. Προ μηνών κάλεσε μάλιστα τους επενδυτές να μη βασίζονται υπερβολικά πολύ στις κεντρικές τράπεζες, καθώς «δεν είναι θαυματοποιοί και δεν έχουν μαγικά φάρμακα στη διάθεσή τους».

Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν θα είναι ο πιθανός διάδοχος του Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι της ΕΚΤ, ο κ. Βάιντμαν αρκέστηκε να απαντήσει πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να συζητηθεί το θέμα.

 Η βρετανική ιδιαιτερότητα

Οσες τράπεζες έχουν έδρα στη Βρετανία θα χάσουν την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. μετά το Brexit, εκτός κι αν η χώρα παραμείνει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕΑ), που συμπεριλαμβάνει και τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν. Στην προειδοποίηση αυτή προς τη Βρετανία προέβη ο Γενς Βάιντμαν, εκφράζοντας τη σκληρή στάση του Βερολίνου στη νέα σχέση που θα επιδιώξει η Βρετανία μετά την απόσχισή της από την Ε.Ε. «Το δικαίωμα των τραπεζών να λειτουργούν στην Ε.Ε. θα εκλείψει αυτομάτως από τη στιγμή που η Βρετανία δεν θα είναι μέλος τουλάχιστον του ΕΕΑ», τόνισε ο κ. Βάιντμαν. Εν ολίγοις, η Βρετανία θα πρέπει να εφαρμόζει τους κανόνες της Ε.Ε. και κυρίως να δεχθεί την ελεύθερη διακίνηση πολιτών, όπως οι τρεις χώρες που ανήκουν στον ΕΕΑ χωρίς να είναι μέλη της Ε.Ε. Θα είναι όμως δύσκολο να το δεχθεί η Βρετανία, καθώς η απόφαση για Brexit σχετίζεται και με την υπόσχεση των υποστηρικτών του να ανακόψουν την είσοδο μεταναστών στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή