ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προκλήσεις των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων

oi-prokliseis-ton-eyropaikon-epicheiriseon-2151588

Η ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας, οι ανησυχίες για τη ζήτηση και θέματα της αγοράς εργασίας αποτελούν τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε παγκόσμιο επίπεδο σήμερα οι μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Στην έρευνα συμμετείχαν 44 εταιρείες της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης (EEA), η οποία περιλαμβάνει τις χώρες της Ε.Ε., καθώς και τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν, ενώ περιλήφθηκε και η Ελβετία. Από τις παραπάνω εταιρείες, οι 25 δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο βιομηχανικό τομέα (συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών) και οι 19 στον τομέα των υπηρεσιών. Οι εταιρείες αυτές απασχολούν περίπου 2,2 εκατ. άτομα και ο συνολικός τζίρος τους είναι μεγαλύτερος από 600 δισ. ευρώ.

Σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις ανέφεραν την τεχνολογική εξέλιξη, λόγω της ταχείας ψηφιακής προόδου, ως μία από τις τρεις κύριες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν σήμερα. Οπως σημείωσαν, όλες οι πλευρές των δραστηριοτήτων τους επηρεάσθηκαν από την τεχνολογική πρόοδο – από τον τρόπο προσέγγισης των πελατών (ηλεκτρονικό εμπόριο) έως την προστασία των δεδομένων, τις τιμές και το κόστος και τα αποτελέσματα που έχουν οι τεχνολογίες αιχμής στον τόπο της παραγωγής/δραστηριοτήτων και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ανησυχίες για τη ζήτηση –παγκοσμίως και στην EEA– διατύπωσε λίγο πάνω από το ένα τρίτο των εταιρειών, ενώ το ίδιο ποσοστό ανέφερε ως πρόκληση τα προβλήματα της αγοράς εργασίας (ανησυχίες για το σχετικό κόστος εργασίας και για τους ευρύτερους περιορισμούς στην προσφορά εργασίας και τις αυξημένες ανάγκες σε δεξιότητες). Το ένα τέταρτο των εταιρειών ανέδειξαν μεταξύ των κυριότερων προβλημάτων τους σε διεθνές επίπεδο τις αλλαγές των παγκόσμιων καταναλωτικών προτύπων και ζητήματα σχετικά με τη γεωπολιτική αστάθεια.

Οι αλλαγές στα παγκόσμια πρότυπα παραγωγής εξακολουθούν να περιορίζουν τη ζήτηση για εργασία στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Ζώνη. Οι επιχειρήσεις που θεωρούν ότι οι αλλαγές στα πρότυπα παραγωγής έχουν μειώσει στους τομείς τους τη ζήτηση για εργασία από την EEA είναι περίπου διπλάσιες από αυτές που βλέπουν αύξηση.