Λιγότερα ντιλ λόγω Brexit

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ε.Ε. μείωσε τις συγχωνεύσεις, με τη συμμετοχή των βρετανικών επιχειρήσεων να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον δύο δεκαετιών, καθώς οι επιχειρηματίες προσπαθούν να υπολογίσουν τι θα κοστίσει το Brexit. Στοιχεία της Thomson Reuters δίνουν μια ιδέα για το πώς το Brexit και άλλοι παγκόσμιοι παράγοντες αβεβαιότητας επηρεάζουν τη συμπεριφορά των διευθυνόντων συμβούλων αλλά και των τραπεζιτών, νομικών και συμβούλων που βγάζουν κέρδη από την αγορά και την πώληση επιχειρήσεων.

Ορισμένες ηχηρές συμφωνίες, όπως η τολμηρή πρόταση της ιαπωνικής Softbank να εξαγοράσει τη σημαντικότερη εταιρεία τεχνολογίας της Βρετανίας, την ARM (ARM L.), έναντι 32 δισ. δολαρίων, δίνουν την εντύπωση πως όλα οδεύουν καλώς στον κόσμο των συγχωνεύσεων και των εξαγορών. Τα στοιχεία δίνουν, όμως, διαφορετική εικόνα. Στις 11 εβδομάδες που έχουν μεσολαβήσει από το δημοψήφισμα, ο αριθμός των συμφωνιών στις οποίες συμμετέχουν βρετανικές επιχειρήσεις μειώθηκε στις 707 και η συνολική τους αξία στα 87,43 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με την Thomson Reuters, την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 1.060 συμφωνίες και η συνολική τους αξία 125,22 δισ. δολάρια. Κι ενώ αυξήθηκε στα 45,77 δισ. δολάρια από τα 45,66 δισ. η συνολική αξία των συμφωνιών στις οποίες στόχος εξαγοράς ήταν κάποια βρετανική επιχείρηση, το ποσό ανεβαίνει χάρη στη συμφωνία Softbank-ARM.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές έχουν μειωθεί», σχολιάζει ο Τιμ Γκι, συνεργάτης της εταιρείας νομικών συμβούλων Bker & McKenzie, που διαβλέπει έντονη επιφυλακτικότητα. Ο ίδιος διαπιστώνει ότι υπάρχει ακόμη σημαντικό ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την αγορά βρετανικών επιχειρήσεων, αλλά απουσιάζει το αντίστοιχο από βρετανικές για βρετανικές επιχειρήσεις. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αιφνιδίασε πολλούς επενδυτές και στελέχη επιχειρήσεων και προκάλεσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της στερλίνας έναντι του δολαρίου. Μία εβδομάδα, όμως, από την ημέρα που η Τερέζα Μέι αντικατέστησε τον Ντέιβιντ Κάμερον στην Ντάουνινγκ Στριτ, η Softbank εξεδήλωσε ενδιαφέρον για την ARM.

Παρά τις προειδοποιήσεις ότι το Brexit θα κλονίσει την οικονομική εμπιστοσύνη, ορισμένα θετικά στοιχεία μετά το δημοψήφισμα ενίσχυσαν την άποψη ότι θα υπάρξει ευημερία στη Βρετανία. Προ ημερών, η Ενωση Βρετανικών Βιομηχανιών εξέφρασε την εκτίμηση πως η οικονομία της χώρας δεν υπέστη μεγάλο πλήγμα από το Brexit, αλλά η Standard & Poor’s προειδοποιεί πως οι ενδείξεις ανάκαμψης μπορεί να αποδειχθούν «οφθαλμαπάτη». Η πρωθυπουργός επικαλέστηκε τη συμφωνία Softbank-ARM και ορισμένα άλλα οικονομικά στοιχεία ως ένδειξη πως οι επενδυτές εμπιστεύονται τη Βρετανία και εκτιμούν ότι το Brexit θα αποβεί επιτυχές. Χωρίς τη συμφωνία αυτή, όμως, η αξία των συμφωνιών συγχωνεύσεων και εξαγορών βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίες και στο χαμηλότερο επίπεδο από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Η υποχώρηση της στερλίνας κατέστησε φθηνότερες τις βρετανικές επιχειρήσεις για τις ξένες εταιρείες, επισημαίνει ο Ιμον Ο’ Χάρε, στέλεχος της επενδυτικής Zegona.

Ακόμη και πριν από το δημοψήφισμα της Βρετανίας, η φημολογία περί επικείμενου Brexit έπληξε τη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών στη Βρετανία και την Ευρώπη, οδηγώντας τη στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών ως ποσοστό επί της παγκόσμιας δραστηριότητας. Τα επιτελεία των τραπεζών, που πριν από το δημοψήφισμα προειδοποιούσαν πως η Βρετανία θα έχανε επιχειρήσεις μετά το Brexit, έχουν διαπιστώσει ότι πολλοί άλλοι παράγοντες πλήττουν την εμπιστοσύνη, όπως η έκβαση των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, οι γαλλικές και οι γερμανικές εκλογές το επόμενο έτος, η τρομοκρατία και η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή