Το Brexit απειλεί 5.500 βρετανικές εταιρείες

Το Brexit απειλεί 5.500 βρετανικές εταιρείες

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σημαντική απειλή» αντιμετωπίζει το Σίτι του Λονδίνου από το Brexit, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών του βρετανικού Κοινοβουλίου. Ο κ. Αντριου Τάιρι αποκάλυψε ότι, σύμφωνα με τη βρετανική κανονιστική αρχή του χρηματοπιστωτικού τομέα (FCA), 5.500 βρετανικές εταιρείες βασίζονται στο λεγόμενο «ευρωπαϊκό διαβατήριο» για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και σε άλλες χώρες της Ευρ. Ενωσης. Οταν αποχωρήσει επισήμως η Βρετανία από την Ενωση, είναι πολύ πιθανό αυτές οι εταιρείες να χάσουν την πρόσβασή τους στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά.

Το «ευρωπαϊκό διαβατήριο» δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες που παρέχουν χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες να αποκτούν άδεια σε μία μόνο χώρα της Ενωσης και εν συνεχεία να παρέχουν υπηρεσίες σε ολόκληρη την κοινή αγορά, αντί να χρειάζεται να αποκτήσουν άδεια σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Βέβαια χθες έγινε γνωστό ότι περισσότερες από 8.000 ευρωπαϊκές εταιρείες λειτουργούν στη Βρετανία χάρη στον ίδιο κανονισμό. Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα χάσουν την πρόσβασή τους στη βρετανική αγορά λόγω του Brexit θα μπορούσε να ενισχύσει τη βρετανική διαπραγματευτική θέση ενόψει των δύσκολων συζητήσεων που θα γίνουν τα επόμενα δύο χρόνια, προκειμένου να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ε.Ε. Οι περισσότερες μεγάλες αμερικανικές και ελβετικές τράπεζες χρησιμοποιούν ως βάση για τις ευρωπαϊκές τους επιχειρήσεις το Σίτι του Λονδίνου.

Μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου έχουν αρχίσει να καταρτίζουν σχέδια για πιθανή μετεγκατάστασή τους στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις με έδρα τη Βρετανία χάσουν το «διαβατήριό» τους για την κοινή ευρωπαϊκή αγορά.

«Είναι μεγάλος ο αριθμός των επιχειρήσεων που κινδυνεύουν», σχολίασε χθες ο κ. Αντριου Τάιρι, πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών του βρετανικού Κοινοβουλίου, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία. Ο κ. Τάιρι εκτίμησε ότι καμία από τις προτάσεις που έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα, ώστε η Βρετανία να διατηρήσει την πρόσβαση για τις εταιρείες της στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά, δεν εξασφαλίζει το πολυπόθητο «διαβατήριο». «Το ζήτημα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για τον υπουργό Οικονομικών, τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας και τους επικεφαλής Βρετανούς διαπραγματευτές», είπε ο κ. Τάιρι. Χθες και ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης κ. Γενς Βάιντμαν προειδοποίησε ότι αν υπάρξει το λεγόμενο «σκληρό» Brexit, τότε η Βρετανία θα χάσει κάθε πρόσβαση στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά.

Η δύσκολη θέση της Τερέζας Μέι

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θεώρησε απαράδεκτη την προειδοποίηση πρωθυπουργών χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ότι θα ασκήσουν βέτο στη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ενωση, αν δεν διατηρηθεί το δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών τους στη Βρετανία, λέγοντας ότι είναι προς το συμφέρον όλων να επιτευχθεί συμφωνία. Η κ. Τερέζα Μέι απέρριψε το ενδεχόμενο να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ενωση χωρίς προηγουμένως να έχει πετύχει εμπορική συμφωνία, λέγοντας πως «οι 27 θα υπογράψουν συμφωνία μαζί μας… Μια συμφωνία που θα είναι καλή για τη Βρετανία μπορεί να είναι επίσης καλή και για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη», είπε η κ. Μέι από τη Νέα Υόρκη. Κατά την παραμονή της στις ΗΠΑ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα συναντήσει τους επικεφαλής πολυεθνικών τραπεζών και εταιρειών που χρησιμοποιούν τη Βρετανία ως ευρωπαϊκή βάση και θα προσπαθήσει να τους πείσει να μην αποσύρουν τις επενδύσεις τους από τη χώρα μετά το Βrexit. Την Κυριακή και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε προειδοποιήσει τη Βρετανία ότι δεν γίνεται να διατηρήσει πρόσβαση στην κοινή αγορά χωρίς να επιτρέψει την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών της Ενωσης στη Βρετανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή