Η Σουηδία αυξάνει τις δημόσιες δαπάνες λόγω προσφυγικού

Η Σουηδία αυξάνει τις δημόσιες δαπάνες λόγω προσφυγικού

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση δημοσίων δαπανών ανήγγειλε η σουηδική κυβέρνηση, το ήμισυ των οποίων προορίζεται για τους δήμους που έχουν αναλάβει την προσαρμογή των προσφύγων που εισήλθαν στη χώρα την τελευταία διετία. Παρ’ όλα αυτά, η υπουργός Οικονομικών Μαγκνταλένα Αντερσον υπολογίζει πως το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι λίγο χαμηλότερο από το 0,3% του ΑΕΠ το 2016 και το 2017, και θα έχει μηδενιστεί έως το 2018.

Ενα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που απασχολούν την κυβέρνηση είναι η απορρόφηση των 163.000 μεταναστών που εισήλθαν στη χώρα στο διάστημα του περυσινού έτους. Στόχος της Στοκχόλμης είναι η εκπαίδευση και η εύρεση θέσεων εργασίας, αλλά οι δαπάνες θα είναι υψηλότερες για τα επόμενα χρόνια, προβλέπει ο Χάκαν Φρίνσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας SEB.

Από την άλλη πλευρά, τα περιθώρια των εναλλακτικών είναι περιορισμένα. Η αποτυχία στην επίλυση των ζητημάτων στέγασης, αφομοίωσης και απασχόλησης των μεταναστών θα οδηγήσει στην επιδείνωση του κράτους πρόνοιας, επισήμανε ο κ. Φρίνσεν. «Οι προκλήσεις στο μεταναστευτικό, στη διατήρηση της ποιότητας του κρατικού τομέα και ίσως στην αγορά εργασίας είναι τόσο μεγάλες που απαιτούν την υιοθέτηση πολιτικών των οποίων τα πρώτα σημάδια δεν είναι ορατά».

Ωστόσο η κ. Αντερσον θεωρεί πως η οικονομία είναι ισχυρή και προβλέπει 3,5% ρυθμό ανάπτυξης για το τρέχον έτος. Αχίλλειος πτέρνα είναι η χαμηλή παραγωγικότητα. Γι’ αυτό γίνεται λόγος για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, προκειμένου να ενταχθούν οι μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα.

Οι τοπικές αρχές, όμως, επισημαίνουν πως τα κονδύλια αυτά δεν ανταποκρίνονται στο μέγεθος των αναγκών που αναμένεται να προκύψουν τα επόμενα χρόνια. Προειδοποιούν, κατά συνέπεια, για την ανάγκη μείωσης των δημοσίων δαπανών και αύξησης των φόρων.

Οι δαπάνες για την ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων που συσχετίζονται με το μεταναστευτικό, συμπεριλαμβανομένων των κονδυλίων για αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα, προβλέπεται να φθάσουν τα 24 δισ. κορώνες ή τα 2,51 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2017 και αναμένεται να έχουν φθάσει τα 36 δισ. κορώνες ή 3,76 δισ. ευρώ μέχρι το 2020. Σε αυτά τα κεφάλαια περιλαμβάνονται 10 δισ. κορώνες ή 1,05 δισ. ευρώ ανά έτος, που έχουν δεσμευτεί για τη χρηματοδότηση δαπανών στους δήμους, ενώ τα υπόλοιπα προορίζονται για την παιδεία, την απασχόληση και το περιβάλλον.

«Είναι πολύ θετικό που λάβαμε 10 δισ. κορώνες από την κεντρική κυβέρνηση αλλά δεν μπορούν να καλυφθούν πρόσθετες δαπάνες», σχολίασε η Ανίκα Γουόλεσκονγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Σουηδικής Ενωσης Τοπικών Αρχών και Περιφερειών, αναφερόμενη στο μεταναστευτικό.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση τονίζει ότι δεν υπάρχουν υπερβολές στις δημόσιες δαπάνες. Εφιστά, επίσης, την προσοχή στον μηδενισμό του ελλείμματος που κατάφερε να επιτύχει από το έλλειμμα της προηγούμενης κυβέρνησης. «Είμαστε πολύ πειθαρχημένοι στην κατανομή κονδυλίων και το έλλειμμα των 60 δισ. κορωνών (6,27 δισ. ευρώ) που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση μηδενίστηκε πλήρως», επισήμανε η κ. Αντερσον σε επίσημη ανακοίνωσή της.

«Αυτό επιτεύχθηκε παρά τις δημοσιονομικές πιέσεις που ασκούνται λόγω της μεγάλης εισροής πολιτικών προσφύγων το 2015. Εχουμε έτσι τα περιθώρια να εφαρμόσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις του μέλλοντος αλλά και του παρόντος». Οικονομικοί παρατηρητές φοβούνται για ξέσπασμα κρίσης στην αγορά ακινήτων, καθώς η έλλειψη στέγασης λόγω του μεταναστευτικού έχει οδηγήσει σε άνοδο τις τιμές των σπιτιών.

Η Σουηδία σκοπεύει, παράλληλα, να αυξήσει τους φόρους κατά περίπου 7 δισ. κορώνες το επόμενο έτος. Δρομολογείται, μεταξύ άλλων, υψηλότερη φορολογία για τις τράπεζες και για τον κλάδο χημικών, ενώ μεγαλύτερες θα είναι και οι επιβαρύνσεις στη φορολογία εισοδήματος. Από την αύξηση του φόρου ηλεκτροδότησης αναμένεται να εξασφαλιστούν έσοδα 1,2 δισ. κορωνών το 2017 και επιπλέον 2,4 δισ. κορωνών για το 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή