Αντιμέτωπη με δημογραφικές προκλήσεις η πορτογαλική οικονομία

Αντιμέτωπη με δημογραφικές προκλήσεις η πορτογαλική οικονομία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμό προκαλεί έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τις οικονομικές επιπτώσεις των δημογραφικών προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει η Πορτογαλία τις επόμενες δεκαετίες. Με βάση το βασικό σενάριο του ΟΗΕ για συρρίκνωση του πληθυσμού κατά 30% την περίοδο 2015-2100, το ΔΝΤ προειδοποιεί για την πρόκληση αλυσιδωτών αντιδράσεων στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Οι κρατικές δαπάνες στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης και των συντάξεων αναμένεται να αναρριχηθούν κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες από το 2015 μέχρι το 2050, υπολογίζει το ΔΝΤ. Οι συνταξιοδοτικές δαπάνες εκτιμάται πως θα συνεχίζουν να αυξάνονται μέχρι το 2035, προτού αρχίσουν να μειώνονται χάριν μεταρρυθμίσεων που έχουν εφαρμοστεί εδώ και μια δεκαετία.

Επιπροσθέτως στην τακτική αξιολόγηση της πορτογαλικής οικονομίας που αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα του, το ΔΝΤ συστήνει μεγαλύτερη πρόοδο σε μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και τις επενδύσεις στην οικονομία. «Ενώ η Πορτογαλία ανακάμπτει από την κρίση, η οικονομία συνεχίζει να πλήττεται από υποτονική ανάπτυξη, αδύναμες επενδύσεις και προκλήσεις στην ανταγωνιστικότητά της», αναφέρει ο διεθνής οργανισμός. Προσθέτει δε πως «ο τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να επιβαρύνεται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ το δημόσιο χρέος παραμένει υψηλό». To χρέος της Πορτογαλίας ανέρχεται στο 129% του ΑΕΠ, φθάνοντας στο ιστορικό υψηλό του 130,20% το 2014 και στο ιστορικό χαμηλό του 50,30% το 2000.

Οι αγορές εργασίας είναι βασικό «κεφάλαιο» μεταρρυθμίσεων, τονίζει το ΔΝΤ στην αξιολόγησή του. Προτείνει μεγαλύτερη ευελιξία στις συμβάσεις αορίστου χρόνου και βελτίωση των παροχών στις συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης, προκειμένου να συγκλίνουν σιγά σιγά τα δύο είδη συμβάσεων. Το ΔΝΤ θεωρεί απαραίτητη μια δημοσιονομική προσαρμογή της τάξεως του 1% ως προς το ΑΕΠ εντός της επόμενης διετίας, διαβλέποντας έτσι σταθερή μείωση του δημοσίου χρέους της χώρας.

Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, δεδομένης της πρόβλεψης για συρρίκνωση του πληθυσμού κατά 30% μέχρι το 2100, το ΔΝΤ προβλέπει ότι οι συνταξιοδοτικές δαπάνες θα είναι από τις υψηλότερες για τα ευρωπαϊκά κριτήρια. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως ο ΟΗΕ προβλέπει συρρίκνωση του πληθυσμού στην Ευρωζώνη κατά μόνον 9% την περίοδο 2015-2100. Ηδη ο δείκτης εξάρτησης των γηραιότερων από τον εργαζόμενο πληθυσμό (old-age dependency ratio) βρίσκεται στο 32% για την Πορτογαλία και αναμένεται να διαμορφωθεί στο 68% μέχρι το 2100. Θετικό ρόλο, καταλήγει το ΔΝΤ, θα διαδραμάτιζε η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών και των ηλικιωμένων. Το όριο συνταξιοδότησης έχει ήδη αυξηθεί στα 66 έτη ηλικίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή