Αποδόσεις

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Πτωτικά κινούνταν χθες οι τιμές του πετρελαίου έπειτα από δύο συνεδριάσεις όπου είχαν καταγραφεί σημαντικά κέρδη. Αιτία για την πτώση, η επιφυλακτική στάση που φαίνεται να τηρεί γενικότερα η αγορά ενόψει της άτυπης συνεδρίας του ΟΠΕΚ στην Αλγερία την ερχόμενη εβδομάδα όπου θα τεθεί επί τάπητος, για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες, το ενδεχόμενο «παγώματος» της παραγωγής. Στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) υποχωρούσε χθες το απόγευμα κατά 1,62%, στα 45,57 δολάρια το βαρέλι. Στην αγορά του Λονδίνου επικρατούσε ανάλογη εικόνα με το Brent να υποχωρεί κατά 1,03%, στα 47,16 δολάρια το βαρέλι. Πολλοί επενδυτές προειδοποιούν ότι είναι απίθανο να υπάρξει ράλι προς τα 50 δολάρια το βαρέλι τις επόμενες ημέρες, εξαιτίας της αύξησης της παραγωγής από Νιγηρία και Λιβύη.

Κέρδη λόγω Fed

Η τιμή του χρυσού όδευε χθες το απόγευμα προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Ιούλιο χάρη στην απόφαση των Αμερικανών κεντρικών τραπεζιτών την περασμένη Τετάρτη να μην αυξήσουν τα επιτόκια δανεισμού. Ακόμη σημαντικότερη για την αγορά είναι η διαφαινόμενη πρόθεση της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας να επιχειρήσει ακόμη πιο σταδιακή αύξηση των επιτοκίων δανεισμού μεσοπρόθεσμα. Επειτα από τέσσερις συνεχόμενες ημέρες με άνοδο, η τιμή του χρυσού για άμεση παράδοση ήταν σχεδόν αμετάβλητη στην αγορά της Σιγκαπούρης στα 1334,94 δολάρια η ουγγιά. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η τιμή του χρυσού έχει ανεβεί κατά 1,9% αυτή την εβδομάδα, άνοδος που είναι η μεγαλύτερη από τις 29 Ιουλίου. Ο χρυσός βρίσκεται καθ’ οδόν, ώστε να καταγράψει κέρδη για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο. Εφόσον συμβεί αυτό θα πρόκειται για τη μακρύτερη χρονική περίοδο ανόδου της τιμής του χρυσού από το 2011 και μετά, όταν είχε ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Η προσπάθεια πολλών κεντρικών τραπεζών να ρίξουν το κόστος του χρήματος μέσω αρνητικών επιτοκίων δανεισμού και η συνακόλουθη υποχώρηση της απόδοσης των ομολόγων στις αποδόσεις έχουν οδηγήσει πολλούς επενδυτές στον χρυσό.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Οι αγορές κρατικών ομολόγων από ξένους διαχειριστές οδήγησαν σε αποκλιμάκωση των αποδόσεων έπειτα από αρκετές εβδομάδες αδράνειας στην εγχώρια ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά τίτλων (ΗΔΑΤ). Τη χθεσινή μέρα η απόδοση του ετήσιου κρατικού ομολόγου κυμάνθηκε στο 5,50%, με την τιμή να ανέρχεται στα 98,40 λεπτά του ευρώ. Το 3ετές ομόλογο κατέγραψε τιμή στα 91,40 λεπτά και απόδοση στο 8,60%. Το 10ετές κρατικό εμφάνισε τιμή 70,20 λεπτά, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 8,35%. Το spread (διαφορά απόδοσης 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο) ανήλθε στις 844 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ενώ στο ξεκίνημα της εβδομάδας είχε διαμορφωθεί στις 848 μονάδες βάσης. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο -0,09%, ενώ η απόδοση του 10ετούς κυπριακού ομολόγου κυμάνθηκε στο 3,48%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή