Οι δομικές αδυναμίες της πορτογαλικής οικονομίας

Οι δομικές αδυναμίες της πορτογαλικής οικονομίας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο επικεφαλής της Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών Πορτογαλίας Αντόνιο Σαραΐβα, επισημαίνοντας ότι η στόχευση της κυβέρνησης να τονώσει την κατανάλωση δεν θα ανακόψει την οικονομική επιβράδυνση. Συν τοις άλλοις, η διαδικασία μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους θα περιπλέκεται και θα δυσχεραίνεται, εφόσον οι επενδύσεις εξακολουθούν να ελαττώνονται. Μιλώντας στο Reuters, εξέφρασε τον προβληματισμό των Πορτογάλων βιομηχάνων για τα στοιχεία του ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου, τα οποία έδειξαν ότι η οικονομία αναπτύσσεται με σαφώς βραδύτερους ρυθμούς από εκείνους των προβλέψεων του προϋπολογισμού.

«Θα έλεγα πως ούτε οι επενδύσεις ούτε η οικονομική ανάπτυξη έχουν τέτοιες επιδόσεις που να δικαιολογούν κάποιο θετικό κλίμα», τόνισε, αναφέροντας πως σε τριμηνιαία βάση η πορτογαλική οικονομία αναπτύσσεται μόνον 0,3%, και οι βασικές κινητήριες δυνάμεις της, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές, εξασθενούν. Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η αδύναμη ανάπτυξη της χώρας ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο την κατάταξη της δανειοληπτικής της ικανότητας στην κατώτατη βαθμίδα της κλίμακας (στη βαθμίδα των ομολόγων-σκουπιδιών). Οσο βρίσκεται στη θέση αυτή είναι δυνατή η αγορά των ομολόγων της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η αποτροπή μιας δυνητικής κρίσης χρέους, αφότου ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία στηρίζεται από τη σκληροπυρηνική αριστερά στο Κοινοβούλιο, ανέλαβε την εξουσία τον Νοέμβριο. Εκτοτε ανέστειλε την εφαρμογή πολλών μέτρων λιτότητας, τα οποία είχαν προωθήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στοχεύοντας στην ύπαρξη διαθέσιμου εισοδήματος στα νοικοκυριά. Ωστόσο η εγχώρια ζήτηση επιβραδύνθηκε μόλις στο 0,2% εν συγκρίσει με το 0,6% το πρώτο τρίμηνο και το 1,3% την ίδια περίοδο πριν από έναν χρόνο. Οι επενδύσεις ελαττώθηκαν και οι εξαγωγές ενισχύθηκε λιγότερο απ’ ό,τι το 2015. Ο κ. Σαραΐβα παρατηρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει έμφαση στην προώθηση επενδύσεων και εξαγωγών στον προσεχή προϋπολογισμό του 2017 μέσα από την εφαρμογή των απολύτως αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. «Η εγχώρια αγορά είναι περιορισμένη και ο όγκος των προμηθειών δεν επαρκεί για την επίλυση του προβλήματος της ανάπτυξης. Η σημερινή κυβέρνηση θέτει στο επίκεντρο την ιδιωτική κατανάλωση και το υψηλότερο εισόδημα, αλλά αυτό αρκεί για να μας καθησυχάσει», επισημαίνει ο επικεφαλής των πορτογαλικών βιομηχανικών.

Η κυβέρνηση επικαλείται την ανεργία του δευτέρου τριμήνου, η οποία υποχώρησε σε επίπεδα ναδίρ πενταετίας (10,8%), ως ένδειξη ότι έχει αρχίσει η ανάκαμψη. Επ’ αυτού ο Αντόνιο Σαραΐβα χαρακτηρίζει όλους τους δείκτες ιδιαίτερα ανησυχητικούς, ενώ, αναφερόμενος στη θετική εικόνα της ανεργίας, προσέθεσε ότι «συνδέεται με την εκτίναξη του τουρισμού τη θερινή περίοδο, οπότε πολλές θέσεις εργασίας έχουν μόνο προσωρινό χαρακτήρα». Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα δεσμεύθηκε ότι με την τρέχουσα οικονομική ανάπτυξη θα είναι εφικτός ο στόχος για δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,5% του ΑΕΠ. Κατά τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών Πορτογαλίας, ήταν εσφαλμένη η επιλογή του κ. Κόστα να αναβάλει τη σταδιακή μείωση του φόρου επί των εταιρικών κερδών, την οποία ανακοίνωσε ο προκάτοχός του, ενώ ζήτησε την απλοποίηση του φορολογικού καθεστώτος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή