To Brexit απειλεί 5.500 εταιρείες της Γηραιάς Αλβιώνος

To Brexit απειλεί 5.500 εταιρείες της Γηραιάς Αλβιώνος

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί σημαντική επίπτωση στη βρετανική οικονομία από την απόφαση της χώρας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκη Ενωση, γεγονός που έχει κάνει ορισμένους υποστηρικτές του Brexit να νιώθουν δικαιωμένοι για την απόφασή τους. Ωστόσο τη στιγμή που όλοι λίγο πολύ οι πρωθυπουργοί της Ενωσης διαμηνύουν στο Λονδίνο, άλλος πιο ευγενικά άλλος πιο ωμά, ότι δεν γίνεται να διατηρήσει την πρόσβαση στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά και ταυτόχρονα να αποκλείσει τους πολίτες της Ε.Ε. από τη Βρετανία, αρχίζουν να γίνονται πιο σαφείς οι απειλές που θα αντιμετωπίσουν πολύ σύντομα οι βρετανικές εταιρείες και ειδικότερα το Σίτι του Λονδίνου.

Περίπου 5.500 βρετανικές εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα εξαρτώνται από το λεγόμενο «ευρωπαϊκό διαβατήριο», ώστε να προσφέρουν υπηρεσίες στις υπόλοιπες 27 χώρες της Ε.Ε. Στην περίπτωση που το Λονδίνο δεν κάνει πίσω στη διαφαινόμενη πρόθεσή του να θέσει όριο στον αριθμό πολιτών της Ε.Ε. που θα μπορούν να εγκαθίστανται και να εργάζονται στη Βρετανία, είναι σχεδόν βέβαιον ότι αυτές οι εταιρείες θα χάσουν την πρόσβασή τους στην κοινή αγορά.

Το «ευρωπαϊκό διαβατήριο» δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες που παρέχουν χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες να αποκτούν άδεια σε μία μόνο χώρα της Ενωσης και εν συνεχεία να παρέχουν υπηρεσίες σε ολόκληρη την κοινή αγορά, αντί να χρειάζεται να αποκτήσουν άδεια σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Βέβαια έγινε γνωστό ότι περισσότερες από 8.000 ευρωπαϊκές εταιρείες λειτουργούν στη Βρετανία χάρη στον ίδιο κανονισμό. Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες που με το Brexit θα χάσουν την πρόσβασή τους στη βρετανική αγορά θα μπορούσε να ενισχύσει τη βρετανική διαπραγματευτική θέση, ενόψει των δύσκολων συζητήσεων που θα γίνουν τα επόμενα δύο χρόνια, ώστε να συναφθεί νέα εταιρική σχέση Βρετανίας – Ε.Ε. προτού αποχωρήσει η Βρετανία από την Ενωση. «Είναι σημαντικός ο αριθμός των επιχειρήσεων που κινδυνεύει», σχολίασε χθες ο κ. Αντριου Τάιρι, πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών του βρετανικού Κοινοβουλίου, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία που προέρχονται από τη βρετανική κανονιστική αρχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (FCA). Οι περισσότερες μεγάλες αμερικανικές και ελβετικές τράπεζες χρησιμοποιούν ως βάση για τις ευρωπαϊκές τους επιχειρήσεις το Σίτι του Λονδίνου.

Μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου έχουν αρχίσει να καταρτίζουν σχέδια για πιθανή μετεγκατάστασή τους στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις με έδρα τη Βρετανία χάσουν το «διαβατήριό» τους για την κοινή ευρωπαϊκή αγορά. Ο κ. Τάιρι εκτίμησε ότι καμία από τις προτάσεις που έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα, ώστε να διατηρήσει η Βρετανία πρόσβαση για τις εταιρείες της στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά, δεν εξασφαλίζει το πολυπόθητο «διαβατήριο».

«Το ζήτημα πρέπει να αποτελέσει την υψηλότερη προτεραιότητα για τον υπουργό Οικονομικών, τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας και τους επικεφαλής Βρετανούς διαπραγματευτές», είπε ο κ. Τάιρι. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εμφανίστηκε καθησυχαστική από τη Νέα Υόρκη, λέγοντας πως «οι “27” θα υπογράψουν συμφωνία μαζί μας» και ότι «θα είμαστε φιλόδοξοι σχετικά με όσα θέλουμε να πετύχουμε για τη Βρετανία. Μια καλή συμφωνία για τη Βρετανία μπορεί να είναι επίσης καλή και για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη».

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η κ. Μέι είπε την Τρίτη ότι η Βρετανία δεν ψήφισε υπέρ της εσωστρέφειας ή υπέρ του να εγκαταλείψει τους εταίρους της. Ωστόσο το μεγάλο αγκάθι των διαπραγματεύσεων θα είναι η ελευθερία μετακίνησης προσώπων, μία από τις τέσσερις θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε. Είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον να συνεχιστεί η στενή εμπορική σχέση των δύο πλευρών, ωστόσο είναι το Λονδίνο αυτό που θα χρειαστεί να κάνει τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή