Οσο υψηλότερος ο μισθός, τόσο αυξάνονται οι ανάγκες

Οσο υψηλότερος ο μισθός, τόσο αυξάνονται οι ανάγκες

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη και οι υψηλόμισθοι δυσκολεύονται να αποταμιεύσουν, καθώς όσο αυξάνονται οι αποδοχές τους αυξάνονται και οι απαιτήσεις τους και μαζί με αυτές οι δαπάνες τους και η καταναλωτική τους διάθεση. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από δημοσκόπηση που έκανε μεταξύ των Αμερικανών η ιστοσελίδα για θέματα προσωπικών οικονομικών GoBankingRates. Διαπίστωσε πως οι Αμερικανοί αποταμιεύουν από λίγο έως καθόλου, ακόμη και όταν τα εισοδήματά τους κυμαίνονται από 100.000 έως 149.000 δολάρια τον χρόνο.

Σε αυτήν την εισοδηματική κατηγορία το 18% δεν έχει καθόλου αποταμιεύσεις στην τράπεζα, ενώ το 26% έχει λιγότερα από 1.000 δολάρια σε τραπεζικό λογαριασμό. Τα ποσοστά αυτά περιορίζονται στο 6% και το 23% αντιστοίχως στην κατηγορία όσων έχουν ετήσιο εισόδημα από 150.000 δολάρια και άνω.

Σύμφωνα, άλλωστε, με τα τελευταία στοιχεία της Federal Reserve του Σεντ Λούις, οι Αμερικανοί αποταμιεύουν λιγότερο από το 6% του διαθέσιμου εισοδήματός τους και σχεδόν το 50% των Αμερικανών δεν θα μπορεί να καλύψει ένα έκτακτο έξοδο 400 δολαρίων χωρίς να πουλήσει κάτι ή να δανειστεί χρήματα.

Οπως επισημαίνει ο Κάμερον Χάντλεστον, αρθρογράφος της GoBankingRates, «ακόμη και όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα ξοδεύουν μήνα με τον μήνα τον μισθό τους, καθώς όσο αυξάνεται το εισόδημά τους τόσο αυξάνονται και οι δαπάνες τους». Φαίνεται λοιπόν πως στην αποταμίευση διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του ατόμου.

Στην ίδια παρατήρηση καταλήγει και η Ρέιτσελ Πόντνος, νομικός και σύμβουλος προσωπικών οικονομικών στην Ουάσιγκτον. Οπως επισημαίνει, ανεξάρτητα από το ύψος των εισοδημάτων τους, οι άνθρωποι «κατατάσσονται είτε στην κατηγορία των αποταμιευτών είτε στην κατηγορία των σπάταλων» και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «ο σπάταλος είναι πάντα σπάταλος».

Αποταμίευση

Η ανεπαρκής έως και μηδαμινή αποταμίευση χαρακτηρίζει όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες των Αμερικανών. Σύμφωνα με έρευνα της GoBankingRates, αιτία είναι, μεταξύ άλλων, και η αποπληρωμή χρεών από πιστωτικές κάρτες. Από στοιχεία της Federal Reserve της Νέας Υόρκης προκύπτει ότι το συνολικό χρέος των Αμερικανών από πιστωτικές κάρτες ανέρχεται σε 729 δισ. δολάρια. Πριν από την κρίση, το 2008, το χρέος βρισκόταν στα 866 δισ. δολάρια.

Μια άλλη πηγή οικονομικής επιβάρυνσης που αποτρέπει την αποταμίευση σε πολλές αμερικανικές οικογένειες είναι η αποπληρωμή των φοιτητικών δανείων. Οχι μόνον αποπληρώνουν τα φοιτητικά δάνειά τους οι νέοι Αμερικανοί που αποφοίτησαν προσφάτως, αλλά και οι γονείς τους. Ο Κάμερον Χάντλεστον, αρθρογράφος της GoBankingRates, επισημαίνει ότι η αποπληρωμή των φοιτητικών δανείων συχνά πλήττει καίρια τη δυνατότητα των γονέων να αποταμιεύσουν και να συνταξιοδοτηθούν. Η τεχνολογία, άλλωστε, έχει διευκολύνει τους ανθρώπους να αυξήσουν τις δαπάνες τους. Προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες, πολλές επιχειρήσεις έχουν διευκολύνει τις ηλεκτρονικές πληρωμές τόσο, ώστε είναι εξίσου εύκολες με την αποστολή ενός μηνύματος στο Facebook.

Το χειρότερο είναι πως πολλοί τείνουν να επιδεικνύουν τις αγορές τους στο Facebook και στο Instagram, ενθαρρύνοντας τους άλλους να κάνουν αντίστοιχες δαπάνες, όπως δήλωσε σχεδόν το 40% των ενηλίκων Αμερικανών με λογαριασμό σε κάποιο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή