Μέτρα για την ανάπτυξη ζήτησε ο Μάριο Ντράγκι από τις κυβερνήσεις

Μέτρα για την ανάπτυξη ζήτησε ο Μάριο Ντράγκι από τις κυβερνήσεις

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομία της Ευρωζώνης έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής ανθεκτική, παρά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε., δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, αλλά την ίδια στιγμή προειδοποίησε ότι τα οικονομικά ρίσκα παραμένουν. Συγχρόνως, προσέφερε έμμεση στήριξη στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στην πρόσφατη διαμάχη που είχε με την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ συναντήθηκε χθες με μέλη της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, στο πλαίσιο του τακτικού νομισματικού διαλόγου, όπου αναφέρθηκε σε θέματα επικαιρότητας και απάντησε σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών. Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να ενισχύσει τα κίνητρά της και να στηρίξει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

Ο κ. Ντράγκι επισήμανε πως δεν θα πρέπει να γίνουν «χάρες» στη Βρετανία όσον αφορά την πρόσβαση στην κοινή αγορά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. «Οποιοδήποτε αποτέλεσμα θα πρέπει να διασφαλίζει ότι όλοι οι συμμετέχοντες υπόκεινται στους ίδιους κάνονες», είπε χαρακτηριστικά. Από τις 23 Ιουνίου, που έγινε το δημοψήφισμα στη Βρετανία, το Λονδίνο πιέζει και προσπαθεί να διατηρήσει την πρόσβασή του στην ενιαία αγορά, χωρίς να δέχεται τους κανόνες που πρέπει να ακολουθήσει και ιδιαίτερα αυτόν της ελεύθερης διακίνησης. Από την άλλη, η Πολωνία, που είναι η χώρα με τους περισσότερους εργάτες που δουλεύουν εκτός της χώρας, τόνισε μαζί με κάποιες ανατολικές χώρες ότι θα θέσει βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα έβλαπτε τα συμφέροντα των πολιτών της να ζουν και να δουλεύουν στην Ε.Ε.

Ενώ η ΕΚΤ δεν έχει βασικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία, μπορεί να παίξει συμβουλευτικό ρόλο, είπε ο κ. Ντράγκι.

Το θέμα που έχει προκύψει με τον Ελληνα κεντρικό τραπεζίτη Γ. Στουρνάρα και την κυβέρνηση έθεσε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος στον κ. Ντράγκι, με τον τελευταίο να απαντάει ότι η ΕΚΤ τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας των διοικητών των κεντρικών τραπεζών.

Ο κ. Ντράγκι επισήμανε για ακόμη μία φορά την ανάγκη υλοποίησης μεταρρυθμίσεων από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών, ενώ σε κοινοτικό επίπεδο ζήτησε να γίνει πιο φιλικός προς την ανάπτυξη ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. Χαρακτήρισε σημαντική προσθήκη στην εργαλειοθήκη το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ, τονίζοντας ότι η ΕΚΤ υποστηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για παράταση και επέκτασή του. «Οι Ευρωπαίοι πολίτες μάς ζητούν να φέρουμε μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα στην καθημερινή τους ζωή», είπε ο κ. Ντράγκι ενώπιον της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, προσθέτοντας ότι «οι κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν δράσεις που θα ελευθερώσουν την ανάπτυξη, θα μειώσουν την ανεργία και θα ενισχύσουν τους πολίτες, ενώ θα προσφέρουν προστασία στους πιο ευάλωτους».

Οσον αφορά την ανάπτυξη, ο κ. Ντράγκι είπε πως η ανάκαμψη θα συνεχιστεί, αλλά με ρυθμό χαμηλότερο απ’ ό,τι αναμενόταν, ωστόσο στάθηκε ιδιαίτερα στο πόσο ανθεκτική είναι η ευρωπαϊκή οικονομία, παρά την παγκόσμια αβεβαιότητα και το Βrexit. Αναγνώρισε όμως ότι η μείωση της παγκόσμιας ζήτησης θα επηρεάσει αρνητικά την πορεία των εξαγωγών. Το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος στην Ευρώπη 1,7% και τα δύο επόμενα χρόνια 1,6%, ενώ για τον πληθωρισμό προέβλεψε φέτος αύξηση 0,2% και τα δύο επόμενα χρόνια αυξήσεις 1,2% και 1,6%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή