Προειδοποιητικές βολές Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά Μάριο Ντράγκι

Προειδοποιητικές βολές Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά Μάριο Ντράγκι

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μομφές κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί εξαπέλυσε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγες μόλις ώρες προτού ο Μάριο Ντράγκι εμφανιστεί στο γερμανικό κοινοβούλιο, όπου αναμένεται να δεχθεί σκληρές ερωτήσεις. Η νέα επίθεση Σόιμπλε κατά της ΕΚΤ και του προέδρου της, η δεύτερη σε διάστημα λίγων ημερών, προκαλεί κατάπληξη, δεδομένης της γερμανικής παράδοσης να γίνεται σεβαστή η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

Τα επιτόκια δανεισμού είναι υπερβολικά χαμηλά και προκαλούν τον εύλογο προβληματισμό, έγραψε χθες ο κ. Σόιμπλε σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στη Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Θα καταφέρουμε να αφήσουμε πίσω μας τη φάση των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού, μόνο αν έχουμε πιο βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρώπη», επισήμανε ο κ. Σόιμπλε. «Δεν θα το πετύχουμε αυτό αν εξακολουθήσουμε να πορευόμαστε σε παλιά μονοπάτια με νέα χρήματα, αλλά μόνο αν αλλάξουμε πορεία», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Κατά την άποψη του κ. Σόιμπλε, η ανάπτυξη θα έρθει μόνο αν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αν αρχίσουν οι κυβερνήσεις να μειώνουν τα «δυσβάσταχτα μεγάλα χρέη». Την περασμένη Παρασκευή ο κ. Σόιμπλε είχε παρακινήσει τους Γερμανούς βουλευτές να απευθύνουν σκληρές ερωτήσεις προς τον κ. Ντράγκι, ενώ είχε μιλήσει αρνητικά για την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που ακολουθεί η ΕΚΤ από το 2015.

Ο κ. Γκίντερ Κρίχμπαουμ, πρόεδρος της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου, είπε χθες στο Reuters ότι ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης θα πρέπει να περιμένει πως η συζήτηση θα είναι δύσκολη. «Είμαστε κοινοβουλευτικοί, όχι διπλωμάτες. Φυσικά και θα υπάρξουν επικριτικές ερωτήσεις, αλλά ο Ντράγκι μπορεί να τις χειριστεί», είπε ο κ. Κρίχμπαουμ, προσθέτοντας ότι οι βουλευτές θα ρωτήσουν τον Ντράγκι για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE) της ΕΚΤ και για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ιταλικός τραπεζικός τομέας. Κατά τον κ. Κρίχμπαουμ, η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης ισοδυναμεί με κεκαλυμμένη οικονομική διάσωση των χωρών της Νότιας Ευρώπης από την ΕΚΤ, πολιτική που ποτέ δεν έχει εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια. «Φυσικά η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη, αλλά με την τρέχουσα νομισματική πολιτική η ΕΚΤ υπό την (ηγεσία) Ντράγκι εξαντλεί το όριο της εντολής» που της έχει δοθεί, ισχυρίζεται ο κ. Κρίχμπαουμ. Επί μήνες Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραπονούνται πως η πολιτική χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ πλήττει τους Γερμανούς αποταμιευτές και την κερδοφορία των τραπεζών. Μάλιστα την περασμένη άνοιξη ο κ. Σόιμπλε είχε υποστηρίξει ότι ο Ντράγκι ευθύνεται για την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD. Τις τελευταίες εβδομάδες το ακροδεξιό κόμμα κατάφερε να εισέλθει σε δύο τοπικά κοινοβούλια, ενώ λαμβάνει πλέον 16% στις δημοσκοπήσεις και απειλεί να υπερφαλαγγίσει τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU).

Η σταθερή απάντηση του κ. Ντράγκι στα παράπονα των Γερμανών πολιτικών είναι ότι για τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού δεν ευθύνεται η πολιτική της ΕΚΤ αλλά το περιβάλλον χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Η ΕΚΤ αναγκάζεται να ρίξει τα επιτόκια δανεισμού ώστε να τονώσει την ανάπτυξη, απαραίτητη προϋπόθεση για να αρχίσουν και πάλι να αυξάνονται τα επιτόκια δανεισμού.

Τη Δευτέρα, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Ντράγκι είχε δηλώσει ότι η επεκτατική νομισματική πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ είναι απαραίτητη ώστε να πετύχει τους μεσοπρόθεσμους στόχους της, δηλαδή να επαναφέρει τον πληθωρισμό κοντά στο 2%. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει μόνο μία εντολή, να διατηρεί σταθερές τις τιμές καταναλωτή, δηλαδή «κοντά αλλά κάτω από το 2%». Προκαλεί λοιπόν κατάπληξη η παραίνεση πολλών Γερμανών πολιτικών προς την ΕΚΤ να εγκαταλείψει την τρέχουσα πολιτική της και να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού, κίνηση που είναι βέβαιον ότι θα προκαλέσει νέα επιβράδυνση της οικονομίας και θα την απομακρύνει περισσότερο από το να φέρει εις πέρας τη μοναδική εντολή που της έχει δοθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή