Ο καταλυτικός ρόλος του Ματέο Ρέντσι

Ο καταλυτικός ρόλος του Ματέο Ρέντσι

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμφανίζεται αγενής όταν αναφέρεται στις Βρυξέλλες, χαρακτηρίζει το Βερολίνο φειδωλό όσον αφορά την παροχή χρήματος και το Παρίσι κακοπροαίρετο, επειδή δεν βοηθάει στο προσφυγικό ζήτημα, ενώ με το ξέσπασμα θυμού του στην τελευταία σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών έδειξε πόσο μη αρραγής είναι η ενότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπάρχουν πολλά για τα οποία μπορούν οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες να αντιπαθούν τον 41χρονο Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Παρ’ όλα αυτά, τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και άλλοι ομόλογοί τους στην Ε.Ε. ανησυχούν μήπως ανατραπεί ο κ. Ρέντσι, λόγω του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Μια τέτοια εξέλιξη θα γεννούσε νέα ερωτήματα σχετικά με τη σταθερότητα στην πολιτική και οικονομική σκηνή της Ιταλίας, και μάλιστα αυτήν την περίοδο, η οποία διέλαθε την προσοχή της Ε.Ε., λόγω της αποχώρησης της Βρετανίας.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στη γειτονική χώρα, είναι πιθανόν η έκβαση του δημοψηφίσματος να μην ευνοήσει τον Ματέο Ρέντσι. Οι καλοθελητές στον Βορρά της χώρας αισθάνθηκαν ανακούφιση όταν αποφάσισε να μην επαναλάβει τις απειλές του για παραίτηση εάν χάσει το δημοψήφισμα. Ωστόσο, δεν παύουν να ανησυχούν μήπως μια ήττα του πρωθυπουργού μεταφραστεί σε παρακώλυση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας γενικότερα. «Εάν ο Ματέο Ρέντσι επιβιώσει του δημοψηφίσματος, τότε αυτό θα είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός», δήλωσε ο πολιτικός σύμμαχος της καγκελαρίου Γκίντερ Κρίχμπαουμ και πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής. «Σε αντίθετη περίπτωση θα έχει υποστεί σοβαρή βλάβη». Σε συνομιλίες που είχε το Reuters με αξιωματούχους και πολιτικούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν φάνηκε πως υπάρχει λόγος ανησυχίας ότι μια ήττα του Ιταλού πρωθυπουργού μπορεί να προκαλέσει πολιτική ή οικονομική κρίση στη χώρα, την τρίτη μεγαλύτερη της Ευρωζώνης.

Πάντως, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν διατυπώνονται αμφιβολίες για τον αντίκτυπο τον οποίο πιθανό θα έχει η εν λόγω ήττα στην οικονομική ανάπτυξη της Ιταλίας. Επιπροσθέτως, ίσως παρεμποδίσει τη στενότερη συνεργασία με το Παρίσι και το Βερολίνο, ώστε να υποστηριχθεί το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη μετά το βρετανικό δημοψήφισμα εποχή – κάτι απολύτως απαραίτητο για να αντιμετωπιστούν τα αντιευρωπαϊκά κόμματα που κερδίζουν έδαφος στις χώρες της Ε.Ε., ενόψει κυρίως των γερμανικών και γαλλικών εκλογών το 2017. Υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι αλλεπάλληλες επαφές μεταξύ των τριών ιδρυτικών κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ειδικά μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει, έχουν αναζωπυρώσει τις ελπίδες πως ο Ματέο Ρέντσι έχει τη δυνατότητα να αναζωογονήσει τον γαλλογερμανικό άξονα. Αυτό θα ενίσχυε την Ε.Ε., η οποία έχει τρωθεί λόγω της αποδυνάμωσης της γαλλικής οικονομίας και λόγω του ότι Παρίσι και Βερολίνο διχογνωμούν ως προς το πώς θα στηρίξουν την Ευρωζώνη. «Αρχίζουμε και πάλι να βλέπουμε έπειτα από πολύ καιρό ένα γαλλογερμανικό όχημα με ιταλικό κινητήρα», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του.

«Χρειαζόμαστε αυτό το τρίο και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε τον Ρέντσι». Βέβαια, ένα μήνα μετά τις συχνές επαφές του τρίο, όπου ο κ. Ρέντσι ζήτησε ομοψυχία για να σωθεί η Ε.Ε. μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, εξέφρασε τον θυμό του στη σύνοδο των «27» στην Μπρατισλάβα, λέγοντας ότι Ολάντ και Μέρκελ αγνόησαν την έκκλησή του. Παλαιότερα είχε ενοχλήσει την Κομισιόν, αποκαλώντας τα στελέχη της «στυγνούς τεχνοκράτες και γραφειοκράτες χωρίς ψυχή ή καρδιά», αλλά το Παρίσι, το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες έκαναν περιορισμένα σχόλια. «Διακυβεύεται ο πολιτικός του βίος», υπογράμμισε άλλος υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Γι’ αυτό κλωτσάει και δαγκώνει την Ε.Ε., τη Μέρκελ και τους λοιπούς – για να αποτρέψει την πιθανότητα να αναλάβει την εξουσία στην Ιταλία το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο. Και αυτό όλοι το γνωρίζουμε πολύ καλά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή