Επενδυτικές ευκαιρίες για δυνατούς παίκτες

Επενδυτικές ευκαιρίες για δυνατούς παίκτες

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι επενδυτές υιοθετούν το ρητό «πούλησε τον Μάη μήνα και ύστερα να φεύγεις ξεκίνα» θα μετανιώσουν φέτος για τις αποφάσεις τους. Ο λόγος είναι ότι οι αναδυόμενες αγορές, καθώς και τα χρηματιστήρια στην Ιαπωνία και στις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, αποδείχθηκαν οι περισσότερο ωφελημένες, με πολύ υψηλά κέρδη το τρίτο τρίμηνο. Στην περίπτωση των μετοχών των αμερικανικών εταιρειών, εκεί οι αποδόσεις δεν ήταν τόσο εντυπωσιακά καλές, αλλά απέφεραν κέρδη στους επενδυτές επίσης. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα επόμενα τρίμηνα δεν θα είναι τόσο δυναμικά. Εντούτοις, το τρίτο τρίμηνο η διάθεση να κάνουν ριψοκίνδυνες κινήσεις οι επενδυτές και η ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία υψηλότερων αποδόσεων, όπως είναι οι μετοχές, ευνοήθηκαν από την προοπτική τού ότι οι κεντρικές τράπεζες πιθανώς να εξακολουθήσουν τη χαλαρή νομισματική πολιτική για μεγαλύτερο διάστημα λόγω της απροσδόκητης απόφασης της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το τρίτο τρίμηνο η στερλίνα εξακολούθησε την πτώση της προς το δολάριο, η οποία υπερέβη το 3%.

Το πετρέλαιο τύπου Brent στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου αποδείχθηκε το περιουσιακό στοιχείο με τη χειρότερη απόδοση και απώλειες 7% και πλέον, όταν το δεύτερο τρίμηνο είχε άνοδο 30%. Συνέπεια της εξέλιξης αυτής ήταν στην αγορά εμπορευμάτων να παρατηρηθεί κάμψη σχεδόν 5%. Με μια γενικότερη θεώρηση 23 αγορών σε όλες τις γεωγραφικές περιφέρειες και στις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, θα μπορούσε κανείς να διαπιστώσει ότι υπάρχει απόκλιση ανάμεσα στις μετοχές από τη μία πλευρά, οι οποίες είχαν και τη βέλτιστη απόδοση, και τη στερλίνα και τα εμπορεύματα, από την άλλη, με τη χείριστη. Οι τιμές των μετοχών στην Ιαπωνία και στις αναδυόμενες αγορές ενισχύθηκαν ελαφρώς, λιγότερο από 10% την τριμηνία Ιουλίου – Σεπτεμβρίου σε όρους δολαρίου, ενώ στην Ευρωζώνη οι τιμές των μετοχών είχαν σημειώσει άνοδο ελαφρώς χαμηλότερη του 6% και οι αντίστοιχες αμερικανικές κατά 3%. Οι επενδυτές αισθάνθηκαν άνετα επειδή τους έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως οι διεθνείς αγορές εξακολουθούν να έχουν άμεση και έμμεση στήριξη από τις ισχυρές κεντρικές τράπεζες. Η Τράπεζα της Αγγλίας, ανταποκρινόμενη στην αβεβαιότητα της απόφασης για έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., προχώρησε σε μείωση επιτοκίων σε νέα επίπεδα ναδίρ και επέκτεινε το προς το παρόν ανενεργό πρόγραμμα αγοράς τίτλων. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανέβαλε την απόφαση για αύξηση των επιτοκίων, η Τράπεζα της Ιαπωνίας παρουσίασε νέα μέτρα για ποσοτική χαλάρωση, ενώ έχουν διαμορφωθεί υψηλές προσδοκίες για περαιτέρω χαλάρωση και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η λίρα Αγγλίας, λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου, καταβαραθρώθηκε. Εχασε 30% της αξίας της ως προς το δολάριο αλλά τον Αύγουστο είχε μια κάποια αναζωογόνηση. Ωστόσο την εβδομάδα αυτή υποχώρησε εκ νέου κάτω από τα επίπεδα του 1,30 δολαρίου, όταν το ναδίρ του Ιουλίου ήταν στο 1,28 δολάριο. Η μείωση της αστάθειας στα χρηματιστήρια άνοιξε τον δρόμο για υψηλότερες τιμές μετοχών. Εξίσου περιορισμένη ήταν η αστάθεια και στην αγορά ομολόγων για το μεγαλύτερο διάστημα του τρίτου τριμήνου, αν και με δυσκολία οι αποδόσεις προσέγγιζαν έστω και ελάχιστα τις αντίστοιχες του δευτέρου τριμήνου. «Αξίζει να επισημάνουμε πως το τρίτο τρίμηνο ήταν αξιοσημείωτα σταθερό και ίσως αυτό να μοιάζει λίγο αφύσικο. Δεν μπορούμε να ελπίζουμε πως θα συνεχιστεί κάτι τέτοιο», υπογραμμίζει ο Λούκας Νταάλντερ, επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων στη Robeco Investment Solutions, η οποία έχει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αξίας 267 δισ. ευρώ. Επιπροσθέτως, τα ομόλογα υψηλών αποδόσεων είχαν θετική πορεία με άνοδο 5% το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου. Τέλος, οι αναλυτές προβλέπουν το τέταρτο τρίμηνο να έχει μεγαλύτερη αστάθεια λόγω επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος διεθνώς, επιβράδυνσης εταιρικών κερδών και πολιτικής αβεβαιότητας ενόψει εκλογών στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή