Αποδόσεις

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Πτωτικά κινούνταν χθες οι τιμές του πετρελαίου, διότι οι επενδυτές αποφάσισαν να κεφαλαιοποιήσουν τα κέρδη που είχαν σημειώσει οι τιμές τις δύο προηγούμενες ημέρες μετά τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ. Νωρίς το απόγευμα, η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) υποχωρούσε κατά 1,42%, στα 47,15 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του πετρελαίου Brent έπεφτε κατά 1,89%, στα 48,31 δολάρια το βαρέλι. «Οι τιμές πέφτουν διότι μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι την επόμενη σύνοδο του ΟΠΕΚ, οπότε και θα πρέπει να αποφασιστούν ποσοστώσεις για κάθε μέλος», εξηγεί στο Reuters ο Φρανκ Κλουμπ, αναλυτής της αγοράς πετρελαίου στη Landesbank Baden Wuerttemberg. Πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι οι τιμές θα σημειώσουν σημαντικές μεταβολές το επόμενο διάστημα μέχρι να επέλθει τελική συμφωνία στον ΟΠΕΚ.

Κέρδη για χρυσό λόγω Deutsche Bank

Ο χρυσός  έχει και πάλι έρθει στο προσκήνιο. Αφορμή έχει δοθεί από την καταβαράθρωση της τιμής της μετοχής της Deustche Bank (DΒ) λόγω ανησυχιών για την οικονομική της υγεία – οι ανησυχίες αυτές προκάλεσαν μαζικές πωλήσεις μετοχών, στρέφοντας το ενδιαφέρον στο πολύτιμο μέταλλο. Στις χθεσινές πρωινές συναλλαγές η τιμή του χρυσού ενισχυόταν 0,4%, φθάνοντας στα 1.325,45 δολάρια η ουγγιά, άνοδος που είναι και η πρώτη σε τέσσερις συνεδριάσεις. Επιπλέον, η ευνοϊκή εξέλιξη αυτή περιορίζει την απώλεια αυτής της εβδομάδας στο 1%. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, οι χρηματιστές αναζητούν ασφαλή περιουσιακά στοιχεία λόγω αναζωπύρωσης φόβων για την κατάσταση των τραπεζών. Δέκα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου τα οποία συνεργάζονται με την Deutsche Bank ελάττωσαν την έκθεσή τους σε αυτήν. Στη Νέα Υόρκη η τιμή της μετοχής της γερμανικής τράπεζας υποχώρησε σε επίπεδα ναδίρ. Κατά τους αναλυτές, η προοπτική μιας αύξησης επιτοκίων από τη Fed πριν από την εκπνοή του 2016 θα είναι ο βασικός μοχλός των κινήσεων των επενδυτών στον χρυσό, αλλά παράλληλα θα παρακολουθούν την DB και τα προεόρτια των αμερικανικών εκλογών.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Με ρευστοποιήσεις των εγχώριων κρατικών ομολόγων ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Το αποτέλεσμα των χθεσινών πωλήσεων είναι να αυξηθούν οι αποδόσεις των κρατικών εκδόσεων χρέους και ταυτόχρονα επιδεινώθηκε η εικόνα και του spread του 10ετούς ομολόγου σε σύγκριση με το 10ετές γερμανικό ομόλογο, του οποίου η απόδοση διαμορφώθηκε στο -0,15%. Το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αναρριχήθηκε στις 835 μονάδες βάσης από 827 μονάδες βάσης που ήταν το spread στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης. Στα τρία εγχώρια κρατικά ομόλογα κατεγράφη η εξής εικόνα: το ετήσιο ομόλογο εμφάνισε τιμή στα 98,10 λεπτά, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 5,90%, το 3ετές κρατικό ομόλογο εμφάνισε τιμή στα 90,90 λεπτά και την απόδοση να κυμαίνεται στο 8,90%. Ακόμη το 10ετές ομόλογο εμφάνισε τιμή στα 70,90 λεπτά του ευρώ και απόδοση 8,20%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή