Υψηλής αξίας και δημοφιλίας το ελβετικό «χιλιάρικο»

Υψηλής αξίας και δημοφιλίας το ελβετικό «χιλιάρικο»

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά δημοφιλές παραμένει στην Ελβετία το χαρτονόμισμα των 1.000 ελβετικών φράγκων, παρότι του προσάπτουν ότι διευκολύνει το «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», τη φοροδιαφυγή και το οργανωμένο έγκλημα. Οι Ελβετοί φαίνεται πως το προτιμούν και όχι μόνον την περίοδο των Χριστουγέννων, όταν αγοράζουν τα δώρα τους, αλλά και γενικότερα. Στοιχεία της Τράπεζας της Ελβετίας καταδεικνύουν πως η ζήτηση για το χαρτονόμισμα των 1.000 ελβετικών φράγκων αυξάνεται την περίοδο των εορτών και υποχωρεί στη συνέχεια. Φέτος, όμως, έχει παραμείνει σχεδόν στα ίδια επίπεδα, καθώς στα μέσα Ιουλίου κυκλοφορούσαν λίγο λιγότερα από 45 εκατ. χαρτονομίσματα των 1.000 φράγκων, σχεδόν όσα και στα μέσα Δεκεμβρίου. Από την αρχή του έτους και μέχρι τον Ιούλιο η αύξηση της κυκλοφορίας του είχε φτάσει στο 7,6%. Εν ολίγοις, οι Ελβετοί κωφεύουν στις εκκλήσεις του γνωστού οικονομολόγου και καθηγητή του Χάρβαρντ Κένεθ Ρογκόφ, που έχει ταχθεί υπέρ της απόσυρσης του επίμαχου χαρτονομίσματος και υποστηρίζει πως κάνει «περισσότερο κακό παρά καλό».

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελβετίας Τόμας Τζόρνταν έχει αποκλείσει την προοπτική κατάργησης οποιουδήποτε χαρτονομίσματος του ελβετικού φράγκου, αδιακρίτως υψηλής αξίας. Παρέμεινε μάλιστα αμετακίνητος στη θέση του, ακόμη κι όταν η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να καταργήσει το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ. Σημειωτέον ότι η ισοτιμία του ευρώ προς το ελβετικό φράγκο εγγίζει το 1:1, εν ολίγοις τα 1.000 ελβετικά φράγκα ισοδυναμούν με 1.000 ευρώ περίπου, αξία διπλάσια από τα 500 ευρώ που σκοπεύει να καταργήσει η ΕΚΤ. Σημειωτέον, πάντως, ότι η ΕΚΤ δεν σκοπεύει να εξαναγκάσει τους κατόχους των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ να τα ανταλλάξουν. Αντιθέτως, θα τα ανταλλάσσει επ’ αόριστον, όπως έκανε η Bundesbank με τα χαρτονομίσματα του πάλαι ποτέ γερμανικού μάρκου, μετά την εισαγωγή του ευρώ. Σθεναρή αντίδραση στην κατάργηση του εν λόγω χαρτονομίσματος έχει εκφράσει η Γερμανία, καθώς οι Γερμανοί προτιμούν τα μεγάλα χαρτονομίσματα για αποταμίευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή