Νέα τροπή στην πολύκροτη υπόθεση της Deutsche Bank μέσω των… ΗΠΑ

Νέα τροπή στην πολύκροτη υπόθεση της Deutsche Bank μέσω των… ΗΠΑ

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το σχέδιο είναι απόρρητο και έχουν λάβει γνώση του μόνον ορισμένοι κορυφαίοι αξιωματούχοι στο Βερολίνο, στη Φρανκφούρτη και στις Βρυξέλλες. Προετοιμάζονται για ένα ενδεχόμενο που μπορεί να κλονίσει τη χώρα και ήταν αδιανόητο προ δύο εβδομάδων: την αποσταθεροποίηση της Deutsche Bank», έγραψε αυτήν την εβδομάδα η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, αποκαλύπτοντας πως εν εσχάτη ανάγκη το Βερολίνο εξετάζει την κρατική στήριξη της τράπεζας με την εξαγορά του 25% των μετοχών της. Αφετηρία για τα σενάρια ενός πακέτου κρατικής διάσωσης της DB αποτέλεσε το πρόστιμο των 14 δισ. δολαρίων που επέβαλε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης προ δύο εβδομάδων για τον ρόλο της τράπεζας στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, με την παραπλανητική πώληση τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων. Eκτοτε αλυσίδα αντιδράσεων ξετυλίγεται με επίκεντρο μία από τις μεγαλύτερες συστημικές τράπεζες στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, δοκιμάζοντας τις αντοχές της ίδιας, των αγορών και του Βερολίνου. Θα έχει η DB την τύχη της Lehman Brothers;

Πηγές του γαλλικού πρακτορείου ήθελαν το βράδυ της Παρασκευής να καταλήγει η DB σε συμφωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για χαμηλότερο πρόστιμο, χωρίς να διευκρινίζεται το ακριβές χρηματικό ποσό. Νωρίτερα, η υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Λορέτα Λιντς, φαίνεται να επιδίωκε τριμερή συμβιβασμό με τις Barclays, Credit Suisse και Deutsche Bank, σύμφωνα με τη Financial Times. Ενας διακανονισμός με τρεις κολοσσούς, αντί μόνο με την Deutsche Bank, θα ήταν ιδανικός επίλογος στη σταδιοδρομία της κ. Λιντς ως υπουργού Δικαιοσύνης, καθώς είναι πιθανό να αντικατασταθεί όταν αναλάβει καθήκοντα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Στην Αθήνα, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, μετά από συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, δήλωσε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, διότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο. Πρόσθεσε πως«διαθέτουμε εργαλεία για την αντιμετώπιση ανεπιθύμητων καταστάσεων, τα οποία μέχρι πρότινος δεν είχαμε στα χέρια μας».

Αποστάσεις

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατονόμασε την DB ως τη μεγαλύτερη απειλή στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το ενεργητικό της στα 1,8 τρισ. ευρώ είναι διπλάσιο του μεγέθους της γερμανικής οικονομίας. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ κρατά αποστάσεις από τον κολοσσό, ενόψει των εθνικών εκλογών το 2017, για να αποφύγει το πολιτικό «στίγμα» μιας τραπεζικής διάσωσης με χρήματα των φορολογουμένων, ιδιαίτερα όταν είχε ταχθεί κατηγορηματικά εναντίον ανάλογων σχεδίων στην Κύπρο και στην Ιταλία. Εάν, ωστόσο, η DB εξαντλήσει κάθε άλλη λύση, μήπως δεν υπάρξει άλλη εναλλακτική για την τράπεζα και την κ. Μέρκελ;

Ο διευθύνων σύμβουλος της Allianz Αντρέας Ούτερμαν είπε πως το Βερολίνο θα αναγκαστεί να προχωρήσει στην οικονομική διάσωση της DB – «είναι πολύ σημαντική για τη γερμανική οικονομία». Ομως ο διευθύνων σύμβουλος της DB Τζον Κράιαν είπε ότι δεν προτίθεται ούτε να ζητήσει βοήθεια από το Βερολίνο ούτε να πληρώσει ένα τόσο μεγάλο ποσό. Βέβαια, πέντε αμερικανικές μεγάλες τράπεζες μαζί με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P Global Ratings έχουν ήδη πληρώσει 40 δισ. δολάρια σε ανάλογο διακανονισμό με την Ουάσιγκτον.

Η DB καλείται να δώσει μια σκληρή μάχη, ούσα αποδυναμωμένη. Το πρόστιμο-μαμούθ απέχει πολύ από τις προβλέψεις για νομικές δαπάνες της τράπεζας στα 5,4 δισ. ευρώ. Το 2015 δημοσιοποίησε ετήσιες ζημίες πρώτη φορά μετά το 2008, πλήρωσε πρόστιμα δισ. για τη χειραγώγηση των αγορών διατραπεζικών επιτοκίων και την παράβαση κυρώσεων των ΗΠΑ εις βάρος άλλων κρατών και απέλυσε 9.000 άτομα. Οι επενδυτές της DB έχουν θορυβηθεί από τις περιπέτειές της, οδηγώντας τη μετοχή της στο χαμηλό 33ετίας την Παρασκευή, ενώ η τιμή του ομολόγου μετατρέψιμου σε μετοχές, το οποίο απορροφά πρώτο τις απώλειες σε περίπτωση διάσωσης, διολίσθησε κάτω από τα 70 σεντς ανά ευρώ. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι δύσκολη η εύρεση νέων κεφαλαίων για την DB, ώστε να καλύψει το πρόστιμο και να θωρακίσει τον δείκτη βασικών κεφαλαίων (Tier 1) που είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με τους υπόλοιπους τραπεζικούς γίγαντες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή