To 1/3 των Αργεντινών ζει κοντά στο όριο της φτώχειας

To 1/3 των Αργεντινών ζει κοντά στο όριο της φτώχειας

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν ένα τρίτο του πληθυσμού της Αργεντινής ζει κοντά στο επίπεδο της φτώχειας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν. Σε έρευνα 27,2 εκατ. ανθρώπων σε 31 αστικές περιοχές, 8,8 εκατ. άτομα (ή 32,2%) βρίσκονταν κάτω από το όριο της φτώχειας. Λίγο παραπάνω από 6% πληρούσε τις προϋποθέσεις του «απόρου» στο δεύτερο τρίμηνο του 2016, δήλωσε η επίσημη στατιστική υπηρεσία του κράτους, Indec. «Η γνώση ότι ένας στους τρεις Αργεντινούς βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας είναι κάτι που πρέπει να μας πονέσει, κάτι που πρέπει να μας εξοργίσει, και αυτό πρέπει να μας κάνει να δεσμευθούμε ότι θα δουλέψουμε μαζί», είπε ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι.

Το ποσοστό φτώχειας της Αργεντινής είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό της γειτονικής Χιλής, η οποία μείωσε το ποσοστό φτώχειας στο 11,7% το 2015 από 14,4% το 2013. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, 13,5% του πληθυσμού ζούσε σε επίπεδο φτώχειας, το οποίο μειώθηκε από 14,85% το 2014.

Η Indec ορίζει ως όριο φτώχειας το αν μια οικογένεια έχει αρκετά έσοδα για να καλύψει τα τρόφιμα που χρειάζεται, καθώς και άλλα αναγκαία αγαθά. Σύμφωνα με την Indec, ο πληθυσμός της Αργεντινής είναι 40,1 εκατ., σύμφωνα με την απογραφή του 2010.

Ο Μάκρι έχει προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που ευνοούν τις αγορές, από την αρχή της θητείας του τον Δεκέμβριο, κερδίζοντας την εύνοια της Γουόλ Στριτ αλλά αυξάνοντας τον πληθωρισμό και τον αριθμό των φτωχών. Οι κινήσεις αυτές οδήγησαν στη μείωση της δημόσιας αποδοχής του, γεγονός που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις έδρες του κεντροδεξιού του κόμματος κατά τις βουλευτικές εκλογές του χρόνου.

Εκμοντέρνισε επίσης και την Indec, έπειτα από διαδεδομένες κατηγορίες ότι η υπηρεσία είχε χειραγωγηθεί από την πρώην, αριστερή, πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ. Η υπηρεσία εξέδωσε στοιχεία για τη φτώχεια την τελευταία φορά τον Οκτώβριο του 2013, που αφορούσαν το πρώτο μισό εκείνου του χρόνου, δηλώνοντας τότε ότι μόνο 4,7% του πληθυσμού ζούσε στη φτώχεια.

Σε συνέντευξη Τύπου, μετά την έκδοση των στοιχείων, ο Μάκρι είπε ότι το σχέδιό του να προσελκύσει επενδύσεις, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να μειώσει τον πληθωρισμό ήταν η καλύτερη συνταγή για να μειώσει τη φτώχεια. Χωρίς βάσιμα κυβερνητικά στοιχεία, ο Μάκρι είχε αρκεστεί σε στατιστικά στοιχεία για τη φτώχεια από ερευνητές στο Ρωμαιοκαθολικό Πανεπιστήμιο της Αργεντινής. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το 32,6% των Αργεντινών ζει στη φτώχεια (με στοιχεία του Απριλίου φέτος), ποσοστό αυξημένο εν συγκρίσει με το 29% του Δεκεμβρίου του 2015. Οι αποφάσεις του Μάκρι να άρει τους νομισματικούς περιορισμούς, να κόψει τη χρηματοδότηση των δημόσιων οργανισμών και να μειώσει τους φόρους εξαγωγών για γεωργικά προϊόντα οδήγησε σε προβλέψεις για πληθωρισμό 40% το 2016.

Η οικονομία παραμένει παγιδευμένη σε ύφεση, με το ΑΕΠ να έχει μειωθεί κατά 2,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή