Στα τέλη Μαρτίου 2017 η διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από Ε.Ε.

Στα τέλη Μαρτίου 2017 η διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από Ε.Ε.

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανία θα αρχίσει επισήμως τη διαδικασία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2017, δήλωσε την Κυριακή, για πρώτη φορά, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Τονίζοντας ότι η κυβέρνησή της «δεν θα αμφισβητήσει ούτε θα υπαναχωρήσει» από την απόφαση του βρετανικού λαού για έξοδο από την Ενωση και πλήρη ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας, η κ. Μέι δημιούργησε την εντύπωση ότι δεν θα διστάσει να θυσιάσει την πρόσβαση των βρετανικών εταιρειών στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά για χάρη του πλήρους ελέγχου της μετανάστευσης. Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Νίκολας Χάμοντ διαβεβαίωσε χθες ότι θα λάβει μέτρα ώστε να προστατεύσει την οικονομία κατά τη μεταβατική περίοδο, ωστόσο η λίρα υποχωρούσε σημαντικά έναντι του δολαρίου και βρισκόταν ελάχιστα πάνω από το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 31 ετών, όπου είχε υποχωρήσει στις αρχές Ιουλίου.

Με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα αρχίσει και επισήμως η διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. Η έκβαση των διαπραγματεύσεων θα κρίνει τη φύση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας και συνεπώς και σε ποιο βαθμό θα πληγεί η βρετανική οικονομία από το Brexit. «Θα είμαστε μια πλήρως ανεξάρτητη, κυρίαρχη χώρα», είπε η κ. Μέι στο συνέδριο των Συντηρητικών. «Δεν εγκαταλείπουμε την Ε.Ε. μόνο και μόνο για να παραδώσουμε και πάλι τον έλεγχο της μετανάστευσης. Και δεν φεύγουμε μόνο και μόνο για να επιστρέψουμε υπό τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Ε.Ε.», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός. Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε ότι θα εργαστεί εποικοδομητικά και καλή τη πίστη με τη Βρετανία, αλλά μόνον όταν υπάρξει επίσημη ενεργοποίηση του άρθρου 50. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα συναντηθεί με την κ. Μέι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής αργότερα τον Οκτώβριο. Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε χθες ότι «κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας είμαστε έτοιμοι να λάβουμε όποιο μέτρο είναι αναγκαίο ώστε να προστατεύσουμε την οικονομία από την αναταραχή», ενώ είπε ότι θα μεταθέσει για μετά το 2020 τη μετατροπή του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 4% του ΑΕΠ που είναι σήμερα σε πλεόνασμα. Ο κ. Χάμοντ επιβεβαίωσε τη μείωση του εταιρικού φόρου στο 17% μέχρι το 2020, αλλά όχι χαμηλότερα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε την Κυριακή ότι τα λεγόμενα της κ. Μέι δημιουργούν «καλοδεχούμενη σαφήνεια». Από την πρώτη στιγμή μετά το σοκ του Brexit οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι, πίεζαν τη βρετανική κυβέρνηση να αποσαφηνίσει το συντομότερο δυνατό πότε θα αρχίσει επισήμως διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την Ενωση. «Επιτέλους, υπάρχει κάποια θέση», σχολίασε χθες το υψηλόβαθμο στέλεχος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Ελμαρ Μπροκ, αν και άλλοι πολιτικοί δεν ήταν τόσο διπλωμάτες. «Η βρετανική κυβέρνηση έχει δείξει πως δεν έχει ιδέα για το τι θα έπρεπε να κάνει», σχολίασε ο Γκούντερ Κρίχμπαουμ, επικεφαλής της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γερμανικού Κοινοβουλίου. Αλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε ανώνυμα στο Reuters πως «είναι ακατανόητο ότι οι πολιτικοί που υποστήριζαν επί μήνες το Brexit δεν έχουν ιδέα τι θέλουν, δεν διαθέτουν απολύτως κανένα σχέδιο».

Οι διαπραγματεύσεις αυτές καθαυτές θα είναι πολύπλοκες, ωστόσο το πολιτικό κλίμα που θα έχει διαμορφωθεί μέχρι τότε για τη Βρετανία ίσως αποδειχθεί ακόμη πιο σημαντικό. Η κυρίαρχη άποψη μεταξύ των «27» είναι ότι η μελλοντική σχέση με τη Βρετανία δεν μπορεί να είναι όσο ευνοϊκή είναι η σχέση της Ε.Ε. με τα ίδια της τα μέλη. Σε ορισμένες πρωτεύουσες, ιδίως στο Παρίσι, αλλά σε κάποιο βαθμό και στις Βρυξέλλες, η ατμόσφαιρα ίσως να είναι και λίγο εκδικητική έναντι της Βρετανίας. Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, της χώρας που θα έχει την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2017, προειδοποίησε χθες το Λονδίνο ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit δεν θα είναι ευχάριστη υπόθεση. «Να περιμένετε ότι το πλαίσιο θα είναι πάνω κάτω αυτό που έγινε με την Ελλάδα», προειδοποίησε το Λονδίνο ο κ. Τζόζεφ Μούσκατ μιλώντας στο Politico.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή