Γερμανοί βλέπουν οικονομικό πόλεμο με ΗΠΑ

Γερμανοί βλέπουν οικονομικό πόλεμο με ΗΠΑ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για οικονομικό πόλεμο κατηγορούν τις ΗΠΑ ορισμένοι Γερμανοί πολιτικοί, καθώς βλέπουν στο ιλιγγιώδες πρόστιμο των 14 δισ. δολαρίων κατά της Deutsche Bank την εκδικητική διάθεση των αμερικανικών αρχών για το πρόστιμο των 13 δισ. ευρώ στον αμερικανικό ψηφιακό κολοσσό της Apple. Στο ίδιο πνεύμα και σε μια εκδήλωση οικονομικού πατριωτισμού, συσπειρώνονται γύρω από τον γερμανικό τραπεζικό κολοσσό μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις που τονίζουν την ιδιαίτερη σημασία του για τη γερμανική οικονομία.

«Eχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός οικονομικού πολέμου», σχολίασε ο Πίτερ Ραμζάουερ, προεδρεύων της οικονομικής επιτροπής του γερμανικού Κοινοβουλίου, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag. Προσέθεσε, μάλιστα, πως οι ΗΠΑ έχουν «μακρά παράδοση» στο να εκμεταλλεύονται κάθε διαθέσιμη ευκαιρία για να εξαπολύσουν έναν εμπορικό πόλεμο «όταν αυτό αποβαίνει προς όφελος της δικής τους οικονομίας» και πως οι «εξωφρενικές απαιτήσεις για αποζημιώσεις» στην περίπτωση της Deutsche Bank αποτελούν παράδειγμα αυτής της τακτικής. Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη και ο Μάρκους Φέρμπερ, ευρωβουλευτής του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU), αδερφού κόμματος του κυβερνώντος CDU, ο οποίος, μιλώντας στην ίδια εφημερίδα, αναφέρθηκε στο αρχικό ύψος του προστίμου κατά της DΒ και εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρόκειται για κίνηση «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» από τις αμερικανικές αρχές για το πρόσφατο πρόστιμο κατά της Apple.

Εν τω μεταξύ, όμως, σπεύδουν να υπερασπιστούν τον γερμανικό τραπεζικό κολοσσό ορισμένα από τα πλέον ηχηρά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου της Γερμανίας. «Είναι σημαντικό για τη γερμανική οικονομία να είναι ισχυρές οι γερμανικές τράπεζες», σχολίασε, μιλώντας στη Frankfurter Allgemeine, ο Ντίτερ Ζέτσε, επικεφαλής της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Daimler, και προσέθεσε ότι «υπάρχει ισχυρός δεσμός και θα παραμείνει ισχυρός». Ενώ ο Γιοχάνες Τέισεν, επικεφαλής της εταιρείας κοινής ωφελείας Eon, δήλωσε στην ίδια εφημερίδα πως η Γερμανία θα πληγεί ως μεγάλη εξαγωγική δύναμη «αν μπορούμε να διασφαλίσουμε πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές μόνον μέσω των τραπεζών άλλων χωρών».

Στο ίδιο πνεύμα και ο Πίτερ Τέριουμ, επικεφαλής μιας άλλης μεγάλης εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, της γερμανικής RWE, ο οποίος τόνισε ότι «είναι σημαντικό για εμάς να έχουμε στο πλευρό μας έναν μεγάλο παίκτη στη διεθνή αγορά, όπως η Deutsche Bank», ενώ ο επικεφαλής της Siemens Τζο Κάιζερ εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη της εταιρείας του στη διοίκηση της Deutsche Bank.

Η Deutsche Bank υποστηρίζει πως τα 215 δισ. δολάρια που διαθέτει σε μετρητά και σε ρευστά διαθέσιμα επαρκούν για να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε βραχυπρόθεσμο πρόβλημα. Παράγοντες της αγοράς πιστεύουν πως η γερμανική τράπεζα έχει περιορισμένα κεφάλαια και υστερεί έναντι των βασικών ανταγωνιστριών της, αλλά και ως προς τους δικούς της στόχους. Την ίδια στιγμή, ορισμένα hedge funds έχουν αυξήσει τα στοιχήματά τους κατά της DB, η μετοχή της οποίας υποχωρούσε εκ νέου χθες χάνοντας αργά το απόγευμα ώρα Ελλάδας 2,15% της αξίας της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Είχε προηγηθεί η ελεύθερη πτώση 8% που είχε σημειώσει την Παρασκευή στην αρχή της συνεδρίασης για να ανακάμψει αργότερα κατά 6%, όταν ακούστηκε ότι επίκειται συμβιβασμός με τις αμερικανικές αρχές για μείωση του προστίμου στα 5,4 δισ. δολάρια. Η διαρροή δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Τζον Κράιαν θα βρίσκεται αυτήν την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και, σύμφωνα με τη Frankfurter Allgemeine Zeitung, θα συνοδεύεται από άλλα στελέχη της που θα προσπαθήσουν να διαπραγματευθούν συμβιβαστική λύση με τις αμερικανικές αρχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή