Η Τουρκία προβλέπει ανάπτυξη 3,2% φέτος

Η Τουρκία προβλέπει ανάπτυξη 3,2% φέτος

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση της Τουρκίας προχώρησε σε σημαντική υποβάθμιση των προβλέψεών της για ανάπτυξη τόσο για το τρέχον έτος όσο και για το επόμενο, κατά την παρουσίαση ενός τριετούς οικονομικού προγράμματος πολύ λιγότερο φιλόδοξου από εκείνο του 2015. Εκτιμά πως η ανάπτυξη το τρέχον έτος δεν θα υπερβεί το 3,2%, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψή της «μιλούσε» για αύξηση του τουρκικού ΑΕΠ κατά 4,5%. Σε ό,τι αφορά το 2017, υποβαθμίζει την πρόβλεψή της για ανάπτυξη στο 4,4% σε σχέση με την προηγούμενη για 5%. Παρουσιάζοντας τις νέες προβλέψεις της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ επικαλέστηκε τον αντίκτυπο που είχε στην οικονομία της χώρας ένα χαοτικό έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου η Τουρκία επλήγη επανειλημμένως από τρομοκρατικές επιθέσεις αλλά και από την απόπειρα πραξικοπήματος. Ανακοίνωσε, πάντως, συνετή αύξηση δαπανών, με την οποία ευελπιστεί να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Χαλκ Γιατιρίμ, η αύξηση αυτή θα διευρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα της γείτονος αλλά όχι απαραιτήτως σε επικίνδυνο βαθμό. Εκτιμάται συγκεκριμένα πως το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει φέτος στο 1,6% και στο 1,9% το 2017, ενώ οι προηγούμενες προβλέψεις μιλούσαν για ελλείμματα 1,3% και 1,0% αντιστοίχως. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση Γιλντιρίμ σχεδιάζει να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις στο 2,8% του ΑΕΠ από τον προηγούμενο σχεδιασμό για 2,3%. Θα διευρυνθεί έτσι και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 4,3% φέτος και στο 4,2% το επόμενο έτος, ενώ οι προηγούμενες προβλέψεις μιλούσαν για 3,9% και 3,7% αντιστοίχως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή