«Βροχή» τα πρόστιμα σε πολυεθνικές από ΗΠΑ και Ε.Ε.

«Βροχή» τα πρόστιμα σε πολυεθνικές από ΗΠΑ και Ε.Ε.

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρόστιμο των 7,4 δισ. δολαρίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον ψηφιακό κολοσσό της Google ενδέχεται να είναι το επόμενο επεισόδιο στον οικονομικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον. Πρόκειται, προς το παρόν, μόνον για απειλή της Κομισιόν, καθώς δίνει στην Google προθεσμία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου για να αλλάξει τις επιχειρηματικές τακτικές με τις οποίες την κατηγορεί ότι αποκλείει τους ανταγωνιστές της.

Το επαπειλούμενο πρόστιμο, πάντως, δίνει συνέχεια στην ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στις ευρωπαϊκές και στις αμερικανικές αρχές, που άρχισε στις 30 Αυγούστου –όταν η Κομισιόν επέβαλε πρόστιμο 13 δισ. ευρώ στην Apple– και έχει συμπαρασύρει την Deutsche Bank.

Τα 7,4 δισ. δολάρια αντιπροσωπεύουν το 10% του ετήσιου παγκόσμιου τζίρου της Google και, όπως η Κομισιόν ανέφερε, πρόθεσή της είναι «να ορίσει πρόστιμο αρκετά υψηλό ώστε να εξασφαλίσει ότι θα αποτρέψει» τη συνέχιση των επίμαχων πρακτικών, που θεωρεί ότι αποτελούν καταχρηστική εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για την τακτική της Google να παρέχει οικονομικά κίνητρα στους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων, ώστε να εξασφαλίζει εκ των προτέρων την εγκατάσταση του δικού της λειτουργικού συστήματος, του Android. Αλλά και για την πρακτική της να εξαναγκάζει τις εταιρείες κατασκευής «έξυπνων» κινητών (smartphones) να εγκαθιστούν τις δικές της εφαρμογές όταν αυτές περιορίζουν τη δυνατότητα των κινητών τηλεφώνων να χρησιμοποιούν ανταγωνιστικά λειτουργικά συστήματα.

Η προθεσμία έως τα τέλη Οκτωβρίου που δίνει στην Google είναι η τέταρτη παράταση, με αμέσως προηγούμενη την 20ή Σεπτεμβρίου, καθώς ο αμερικανικός ψηφιακός κολοσσός ζήτησε επανειλημμένως χρόνο για να ερευνήσει τις κατηγορίες. Σε ό,τι αφορά τη δεσπόζουσα θέση που κατέχει η Google, στην αναζήτηση μέσω κινητού ελέγχει μερίδιο αγοράς άνω του 90%, από το 2009 έως σήμερα, σχεδόν σε όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου. Ως εκ τούτου η Κομισιόν έχει εδώ και πέντε χρόνια ανοικτό μέτωπο με την Google, την οποία έχει επανειλημμένως κατηγορήσει για μονοπωλιακή συμπεριφορά και παραβίαση των κοινοτικών κανόνων περί θεμιτού ανταγωνισμού. Εχει, άλλωστε, προηγηθεί αγωγή που κατέθεσε εναντίον της Google τον Μάρτιο του 2013 η FairSearch – πρόκειται για συνεργαζόμενες επιχειρήσεις που επιδιώκουν να διασφαλίσουν ότι η κυριαρχία κολοσσών στην αγορά μηχανών αναζήτησης δεν τις θέτει σε μειονεκτική θέση από άποψη ανταγωνισμού.

Μεσολάβησε στις 16 Σεπτεμβρίου το πρόστιμο 14 δισ. δολαρίων που επέβαλε η Ουάσιγκτον στην Deutsche Bank, την οποία κατηγορεί ότι παραπλάνησε επενδυτές, πείθοντάς τους να αγοράσουν τοξικά τιτλοποιημένα δάνεια.

Το ΔΝΤ έχει χαρακτηρίσει την Deutsche Bank τη «μεγαλύτερη απειλή για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα». Ωστόσο το τεράστιο πρόστιμο εκλαμβάνεται ως οικονομικός και εμπορικός πόλεμος από Γερμανούς πολιτικούς, ενώ συσπειρώνει γύρω από DB τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.

Ερμηνεύεται, άλλωστε, από παράγοντες της αγοράς ως αντεκδίκηση για το πρόστιμο των 13 δισ. ευρώ που επέβαλε η Κομισιόν στην Apple για τη μη καταβολή φόρων στην Ιρλανδία.

Παρουσίαση των νέων κινητών

Η Google παρουσίασε χθες τα δύο νέο μοντέλα της έξυπνων κινητών, τα Pixel και Pixel XL, που θα διατεθούν στην αγορά με αρχική τιμή τα 649 δολάρια. Διαθέτουν απεριόριστες δυνατότητες αποθήκευσης φωτογραφιών και βίντεο, καθώς και μπαταρίες που θα διαρκούν επτά ώρες έπειτα από φόρτιση μόλις 15 λεπτών. Κατά την παρουσίασή τους στο Σαν Φρανσίσκο, ο επικεφαλής της νέας μονάδας hardware της εταιρείας, Ρικ Οστερλοχ, χαρακτήρισε τη φωτογραφική μηχανή τους την καλύτερη που έχει υπάρξει σε smartphone. Τόνισε μάλιστα πως από χθες είναι δυνατόν να γίνουν παραγγελίες των νέων κινητών σε ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Καναδά και Αυστραλία. Τα δύο νέα smartphones προέκυψαν από το σχέδιο που ενέκρινε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας το καλοκαίρι του 2015 και η ανάπτυξή τους άρχισε πριν από ένα χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή