315 δισ. από Κομισιόν σε πλούσιες χώρες της Ε.Ε.

315 δισ. από Κομισιόν σε πλούσιες χώρες της Ε.Ε.

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα περισσότερα κεφάλαια από το τριετές επενδυτικό πρόγραμμα των 315 δισ. ευρώ της Κομισιόν κατέληξαν στις πλουσιότερες και όχι στις φτωχότερες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με την πρώτη αποτίμηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕτΕ). Η Ιταλία και η Ισπανία, οι ισχυρότερες οικονομίες στον ευρωπαϊκό Νότο, μαζί με τη Βρετανία έχουν επωφεληθεί περισσότερο από τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε υποδομές και καινοτομίες. Παραδόξως, η Βρετανία ψήφισε την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Μέχρι σήμερα, το 92% του ευρύτερου χαρτοφυλακίου των δρομολογημένων επενδύσεων αφορά τα 15 πλουσιότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και μόνον το 8% έχει αφομοιωθεί από τα 13 φτωχότερα κράτη-μέλη. «Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, εφόσον αυτές οι 13 χώρες-μέλη εντοπίζονται στην Κεντρική και στην Ανατολική Ευρώπη», αναφέρει η ΕτΕ. Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία έχουν απορροφήσει, επιπροσθέτως, τη μερίδα του λέοντος από κεφάλαια χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η Κομισιόν δημιούργησε πέρυσι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), με στόχο τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων 315 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των αναιμικών ρυθμών ανάπτυξης στην Ευρώπη σε βάθος τριετίας. Το EFSI διαθέτει, επί της ουσίας, δημόσια κεφάλαια 21 δισ. ευρώ και στοχεύει στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων για την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης επενδύσεων. Η ΕτΕ συμμετέχει στη συγχρηματοδότηση αυτών των επενδύσεων. Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, έχοντας ολοκληρώσει ένα 12μηνο από το τριετές επενδυτικό σχέδιο, χορηγήθηκαν 104,75 δισ. ευρώ, επιτυγχάνοντας το ένα τρίτο του στόχου της Κομισιόν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή