Απευκταία η κατάρρευση της Deutsche Bank

Απευκταία η κατάρρευση της Deutsche Bank

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι πολύ μεγάλη τράπεζα η Deutsche Bank για να αφεθεί να χρεοκοπήσει; Θα μπορούσε να βρίσκεται σε ανάλογη θέση με τη Lehman Brothers, λόγω της μεγάλης έκθεσής της στην αγορά παραγώγων, στη διατραπεζική αγορά και στην αγορά διαθεσίμων. Η ευρωπαϊκή οικονομία δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση και θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω εάν ξεσπάσει κρίση στον τραπεζικό κλάδο. Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-2009, η κατάρρευση της Lehman Brothers πυροδότησε σειρά αντιδράσεων στις διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα να καταλήξει η παγκόσμια οικονομία σε βαθιά ύφεση. Τα προβλήματα της Deutsche Bank έχουν πυροδοτήσει φόβους για ανάλογες αντιδράσεις σε ένα, μάλιστα, πολύ πιο αυστηρό ρυθμιστικό περιβάλλον, που αναγκάζει τις τράπεζες να συγκεντρώνουν περισσότερα κεφάλαια για την κάλυψη ζημιών.

Μόνο η ονομαστική αξία των συμβολαίων παραγώγων ανέρχεται στα 52 τρισ. ευρώ. Είναι η έκτη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα στον κόσμο με έσοδα 7,13 δισ. δολαρίων σε παγκόσμια κλίμακα. Ομως είναι η μοναδική τράπεζα που δεν ανακοίνωσε αύξηση εσόδων από κανέναν τομέα της επενδυτικής τραπεζικής το διάστημα του πρώτου εξαμήνου του 2016, όπως επισημαίνεται σε έκθεση της εταιρείας αναλύσεων Tricmen.

Ο δείκτης βασικών κεφαλαίων (Tier 1) της DB, μιας από τις συστημικές τράπεζες στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, κυμαίνεται στο 10,8%, με βάση τα στοιχεία του β΄ τριμήνου του 2016. Είναι χαμηλότερος από τον αντίστοιχο δείκτη των UBS, HSBC και Credit Suisse, στο 14,2%, 13,1% και 11,8%, αντίστοιχα. Οι υψηλές νομικές δαπάνες της γερμανικής τράπεζας, έπειτα από τα πρόστιμα που έχει πληρώσει πέρυσι για τη χειραγώγηση της αγοράς διατραπεζικών επιτοκίων και για την παράβαση κυρώσεων των ΗΠΑ σε άλλες χώρες, ασκούν πιέσεις στην οικονομική κατάστασή της και στον δείκτη Tier 1. Προκειμένου να βελτιώσει την κατάσταση των ισολογισμών της, η Deutsche Bank ανακοίνωσε πέρυσι απολύσεις 9.000 ατόμων, τη διακοπή της συνεργασίας με 6.000 συμβούλους και την αποχώρησή της από δέκα χώρες. Πολλοί φοβούνται ότι δεν θα είναι ισχυρά τα αποτελέσματα το 2016 έπειτα από τις ετήσιες ζημίες των 6,8 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε το 2015.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες της Ε.Ε., η διάσωση των τραπεζών θα πρέπει να συντελείται σε πρώτη φάση με τα κεφάλαια των μετόχων, των ομολογιούχων και των ανασφάλιστων καταθέσεων. Από την άλλη πλευρά, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Allianz, Αντρέας Ούτερμαν, η Deutsche Bank είναι «πολύ σημαντική για τη γερμανική οικονομία» ώστε να κρατήσει η κυβέρνηση αποστάσεις στη φάση που κλιμακώνεται η κρίση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή