Στο μικροσκόπιο οι προπληρωμένες κάρτες στις ΗΠΑ

Στο μικροσκόπιο οι προπληρωμένες κάρτες στις ΗΠΑ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αγορά προπληρωμένων καρτών, η αξία της οποίας αποτιμάται σε 100 δισ. δολάρια, τίθεται στο στόχαστρο των ομοσπονδιακών αρχών στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες θέλουν να τις θέσουν εντός ρυθμιστικού πλαισίου και να ενισχύουν τα μέτρα προστασίας των καταναλωτών.

Οι προπληρωμένες κάρτες αποτελούν εναλλακτική επιλογή, αντί για την τράπεζα, για πολλούς Αμερικανούς, κυρίως τους πιο φτωχούς, ως μέσο όπου μπορούν να αποθηκεύσουν χρήματα, να λάβουν αμοιβές ή επιδόματα, αλλά και ως μέσο πληρωμής λογαριασμών. Το 2014, 23 εκατ. καταναλωτές χρησιμοποίησαν προπληρωμένες κάρτες, τις οποίες είχαν πιστώσει με 76,7 δισ. δολάρια.

Οι εταιρείες που εκδίδουν τις κάρτες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, επειδή, όπως διατείνονται, οι νέες ρυθμίσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η πρόσβαση σε χρηματοδότηση των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα. Αντιθέτως, τις παρεμβάσεις αποδέχθηκαν οι ενώσεις καταναλωτών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, οι σχετικές προτάσεις από το Γραφείο Χρηματοπιστωτικής Προστασίας Καταναλωτών (CFPB) σηματοδοτούν την πρώτη, μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια της Ουάσιγκτον να ελέγξει ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα τμήματα της αγοράς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των καταναλωτικών ενώσεων, σχεδόν ένας στους 11 Αμερικανούς χρησιμοποιεί προπληρωμένες κάρτες. Και αυτό μπορεί να βοηθήσει ειδικά όσους δεν διαθέτουν ένα συμβατικό τραπεζικό λογαριασμό για να κάνουν αγορές και να διαχειρίζονται τα χρήματά τους.

Ουσιαστικά, οι όμιλοι έκδοσης καρτών κάλυψαν το κενό που άφησαν οι τράπεζες. Οι τελευταίες, αντιμέτωπες με αυστηρότερες ρυθμίσεις, εγκατέλειψαν τους πιο επισφαλείς (και οικονομικά αδύναμους) πελάτες. Υπολογίζεται από το Γραφείο Χρηματοπιστωτικής Προστασίας Καταναλωτών ότι έως το 2018 θα έχουν τοποθετηθεί σε προπληρωμένες κάρτες έως και 112 δισ. δολάρια – ποσό διπλάσιο από το αντίστοιχο του 2012. Με τις νέες προτεινόμενες ρυθμίσεις θα προβλέπονται για τους χρήστες προπληρωμένων καρτών και για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά πορτοφόλια δικλίδες ασφαλείας ανάλογες με εκείνες των κατόχων πιστωτικών καρτών και όσων διαθέτουν καταθετικό λογαριασμό. Επίσης θα προβλέπεται για τους ομίλους έκδοσης καρτών ότι θα αποζημιώνονται μόνο με 50 δολάρια όταν κλαπεί το ποσόν ή η κάρτα. Θα έχουν ακόμη την υποχρέωση να διερευνούν και να διορθώνουν λάθη, αλλά και να παρέχουν στους καταναλωτές ελεύθερη πρόσβαση στις πληροφορίες σχετικά με τους λογαριασμούς τους. Οι οργανώσεις καταναλωτών από καιρό διαμαρτύρονταν για τις πρακτικές του κλάδου και ειδικά για τις υψηλές και απροσδόκητες χρεώσεις καθώς και για την έλλειψη νομικής προστασίας. Τέλος, η εκστρατεία του CFPB δείχνει ότι κινείται πιο αποφασιστικά όσον αφορά τη ρύθμιση του κλάδου. Τον Σεπτέμβριο, επέβαλε πρόστιμο 100 εκατ. δολαρίων στη Wells Fargo, επειδή οι υπάλληλοί της, χωρίς την άδεια των πελατών της, άνοιξαν 2 εκατ. λογαριασμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή